Home Svet oko nas ZAŠTO VAŠ PAS JEDE TRAVU?

ZAŠTO VAŠ PAS JEDE TRAVU?

91
0
Pixabay License

Da li ste primetili da vaš pas povremeno ili redovito zastane tokom šetnje i jede travu? Postoji nekoliko razloga zašto to radi.

  1. NASLEĐE PREDAKA

Pre nego što ga je čovek pripitomio, pas je bio deo čopora vukova, koji su ujedno i preci pasa, te su lovili sve što su mogli kako bi preživeli. Između ostalog, jeli su i poveće količine hrane biljnog porekla, pre svega travu, što je karakteristično za biljojede. Čini se da je tokom evolucije to ipak ostao deo njihova načina ishrane.

  1. VOLE DA JEDU

Mnogi psi naprosto vole da jedu pa ne biraju št će da konzumiraju. Tako, između ostalog, jedu i travu. No ako imate psa koji je pravi „gurman“, pripazite na to šta jede jer neke namirnice, poput čokolade s visokim udelom kakaovca, mogu biti pogubne za njih.

  1. PROBLEMI SA ŽELUCEM

Ipak, pojava jedenja trave kod pasa, posebno tokom šetnje, najčešće se povezuje s problemima sa želucem. Često se može uočiti da povraćaju nakon što su pojeli travu, no nije još razjašnjeno što prethodi čemu – uzrokuje li trava povraćanje ili prirodno posežu za travom kako bi si olakšali.

Ako to radi samo nekoliko puta godišnje, nema razloga za paniku, no ako je to učestala pojava, najverovatnije se radi o gastritisu ili gastroenteritisu, i psa očigledno boli. Primetite li da to radi često, svakako posetite veterinara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here