Home Svaštara ZAŠTO SU MALI HOLANĐANI NAJSREĆNIJA DECA NA SVETU (BEZ OBZIRA NA SOCIO-EKONOMSKI...

ZAŠTO SU MALI HOLANĐANI NAJSREĆNIJA DECA NA SVETU (BEZ OBZIRA NA SOCIO-EKONOMSKI STATUS)?

172
0

Deca u Holandiji se smatraju najsrećnijima na svetu, barem ako je verovati najnovijem izveštaju UNICEF-a. Telo Ujedinjenih nacija pripremilo je izveštaj nakon analize podataka iz 41 zemlje s visokim dohotkom. Rangirali su zemlje na temelju mentalnog zdravlja dece, fizičkog zdravlja i razvoja akademskih i društvenih veština.

Holandija je na vrhu lestvice, a slede je Danska i Norveška. Istraživači veruju da postoji nekoliko važnih stvari koje holandsku decu čine najsrećnijima na svetu.

Iako je u izveštaju jasno navedeno da su obrazovanje, stambeni i zdravstveni status zemlje te prihodi neki od glavnih razloga koji zemlju čine boljim mestom za život dece, čini se da sreća nije isključivo povezana sa socio-ekonomskim statusom. Naime, tajna je u porodici, odgoju i ponašanju roditelja prema svojoj deci. Evo po čemu se Holanđani razlikuju od drugih naroda…

ASERTIVNI RODITELJSKI STIL

Holanđani uglavnom slede asertivan stil roditeljstva. Slušaju svoju decu, a u isto vreme rade ono što smatraju ispravnim. To pomaže da se smanje sukobi između dece i roditelja kod kuće. Asertivnost se često meša s agresivnošću, ali te dve stvari su protivrečne. Kod asertivnog stila roditelji izražavaju svoje potrebe s poštovanjem, pokazuju empatiju kad slušaju i modeliraju integritet. To uveliko pomaže u održavanju ljubavi i topline između roditelja i dece.

OTVORENA KOMUNIKACIJA

Dobra komunikacija ključ je jake veze. Holanđani su otvoreni za razgovor o temama koje roditelji iz drugih zemalja ponekad smatraju tabuom. Otvorena komunikacija pomaže da se deci ulije poverenje. Od rođenja male Holanđane uče da govore šta misle. Imaju slobodu govora, veroispovesti i seksualnog izražavanja.

PORODICA JE NA PRVOM MESTU

Holanđani cene svoju porodicu i daju joj prednost iznad svega. Čak i ako imaju naporan raspored, nikad ne zaborave da se posvete porodici. Deca redovno večeraju s roditeljima i učestvuju u drugim aktivnostima. Majka i otac imaju istu ulogu u odgoju deteta. Očevi imaju i pravo na slobodan dan za čuvanje dece. To čini holandske roditelje najsrećnijima na svetu, a srećni roditelji odgajaju srećnu decu, piše TimesOfIndia.

NEKOMPETITIVNO OBRAZOVANJE

Kada je reč o obrazovanju, Holanđani cene raznolikost i uključenost. Roditelji imaju zdrav stav prema svojoj deci i njihovoj budućnosti. Ne vrše pritisak na svoje mališane da postižu odlične ocene. Dopuštaju im da sami odaberu svoj put i podržavaju njihove odluke. Realni su u pogledu mogućnosti svoje dece i pružaju im slobodu da istražuju svoje granice.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

PIŠE ANA HLAČA

https://miss7mama.24sata.hr/skolarci/zasto-su-mali-nizozemci-najsretnija-djeca-na-svijetu-bez-obzira-na-socio-ekonomski-status-14095

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here