Home Bajke i priče KOČIJA SA 12 PUTNIKA – Đani Padoan

KOČIJA SA 12 PUTNIKA – Đani Padoan

145
0

Ponoć je otkucala u trenutku kad se pred stražom zaustavila nek čudna kočija. Stražar je prišao da pogleda putnike i njihove isprave. Svi su mu se učinili nekako neobični. Dugo ih je zagledao, jednog po jednog, ali izvesno vreme nije ništa govorio.

Prvi, lepo obučen, morao je biti neka važna ličnost jer su sve oči u kočiji bile u njega uprte. Reče da se zove Januar i da mnogo žuri jer ga je već prvog dana čekalo mnogo obaveza. Drugi je znao da će kratko živeti, svega dvadeset i osam dana, pa naumi da se proveseli i stade dizati galamu. Kad ga stražar opomenu, on uskliknu: – Zar me ne prepoznajete? Ja sam Februar, kralј karnevala! Don Mart, treći putnik, beše nekako mršav i ćutlјiv. Četvrti pokaza Martu na meseče znak, reče da se zove April i da je veoma promenlјiv. Pohvali sam sebe, a gospođica Maja mu tada otpeva jednu od svojih najlepših šumskih pesama.

Juni i Juli, u letnjim halјinama, izjaviše stražaru da u prtlјagu nemaju ništa sem kupaćih kostima, a mama Avgustina reče da je prodavačica zrelog letnjeg voća koje po čitave dane i sama jede, te da je zato tako bujna i velika.

Deveti putnik, profesor Septembar, beše slavni slikar koji je lepše od svih umetnika šarao lišće mnogim bojama. Oktobar je, opet, bolјe od drugih, znao sve o zemlјi i njenim plodovima, ali je izgledao nekako zimogrožlјiv, baš kao i njegov prvi sused Novembar, poznata smrzotina. Poslednji putnik, sedobradi deda Decembar, nosio je novogodišnju jelku već za onu sledeću godinu.

Stražar pregleda njihove isprave i dade im znak da prođu.

– Srećna Nova godina! – pozdravi ih srdačno.

Photo by Immo Wegmann on Unsplash

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here