Home Zanimljivosti ZAŠTO SE KAŽE “medeni mesec”?!

ZAŠTO SE KAŽE “medeni mesec”?!

62
0
Pixabay License

U davna vremena brojni brakovi započinjali su otmicom devojke, a ne izborom oka i srca. Muškarac bi jednostavno odabrao slobodnu devojku koju bi u dobro organizovanoj akciji oteo iz njenog doma pa bi se mesec dana skrivali na tajnom mestu od njene porodice i besnih rođaka. I dok je mesec prolazio kroz sve svoje četiri faze mladi bračni par uživao je u piću dobijenom od meda. Legenda kaže da je tako nastao pojam „medeni mesec“ (honeymoon).

Još su Teutonci održavali venčanja isključivo u doba punog meseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili te napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog meseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.

U srednjem veku med (engl. honey) je simbolizovao život bez gorčine i slatkoću braka – govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mesec, da sve što je lepo kratko traje i da stoga treba znati uživati.
Zato se, u prvom mesecu iza sklapanja braka ispijala medovina jer je med simbolizovao plodnost i sreću, a upravo to su mladenci želeli jedno drugome, kako u prvim danima braka tako i za sve godine pred njima!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here