Home Zanimljivosti ZAŠTO SE KAŽE DOŠLA MU ŽUTA MINUTA?!

ZAŠTO SE KAŽE DOŠLA MU ŽUTA MINUTA?!

75
0
Pixabay License

Došla mu žuta minuta kažemo za nekoga kada izgubi živce i pretvori se u nekoga ko ispaljuje psovke, uvrede ili ispoljava agresiju. Ta žuta minuta obično može vrlo negativno da se odrazi na nečiju sudbinu, ali pravo pitanje je zašto je taj momenat oduška negativnim nagonima u čoveku nazvan po žutoj boji. Po čemu je žuta boja upravo boja besa, ispuštene kontrole, agresije i sl…? Iako nismo sasvim sigurni kada je nastao ovaj izraz, pokušaćemo da odgonetnemo ovo pitanje.

Kada pomislimo na žutu, na pameti su nam neke prijatnije misli, na primer boja Sunca, boja zlata, možda boja maslačaka, banana ili limunova. Međutim, psihologija kaže da se žuta boja smatra psihološki najstimulativnijom i da je često (čak i u različitim jezicima) simbol ljubomore, kukavičluka i prevare. Poznate su nam i druge negativne konotacije žute boje, npr. žuta groznica, žuta kuća (ludnica) i slično.

Žuta je, što potvrđuje i Rečnik SANU, boja raspadanja, onoga što je dugo stajalo, pa kopni od starosti, prljavštine. Kažemo često da je nešto požutelo od starosti ili za nekoga da je požuteo od bolesti ili iscrpljenosti. Ne treba zaboraviti ni opaku bolest žuticu ni boju žuči. Za žutu boju vezane su još neke negativne konotacije, na primer žuta štampa, žuti karton u fudbalu, a Vukov rečnik beleži i izraz žut posao za posao koji je rđav. U rečnicima pronalazimo i izraz negativne konotacije klati se kao žuti mravi i imati žuto oko nosa za nekoga ko je mlad, neiskusan, odnosno žutokljunac.

Sve su to razlozi zašto je žuta boja dobila dosta negativnog publiciteta i zle konotacije, pa je to možda i razlog zašto se momenat izgubljene kontrole nad sobom naziva žutom minutom. Žuta izgleda nije tako bezopasna kao što na prvi pogled izgleda…

 SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here