Home Svet oko nas ZAŠTO JE TAKO TEŠKO ULOVITI MUVU?

ZAŠTO JE TAKO TEŠKO ULOVITI MUVU?

186
0

Istraživanja su pokazala da nekim vrstama, poput muva i pasa, vreme teče sporijim tempom – što im pomaže da uteknu svojim predatorima…

Pokušaj da stignemo muvu je težak, uprkos tome što je reč o malom stvorenju, iz razloga što je percepcija vremena usporena u umovima manjih životinja.

Okretne muve u stanju su da prime skoro sedam puta više informacija u sekundi nego čovek. To znači da novine kojima mašemo velikom brzinom u pokušaju da „ulovimo“ ove insekte u tom trenutku nama deluju samo kao mrlja koja se brzo pomera u prostoru, a muva ih vidi usporeno, te ih lako izbegne.

Rezultati ove studije, objavljene u časopisu „Ponašanje životinja”, pokazali su da je percepcija vremena povezana sa veličinom tela životinje i njenim metabolizmom. Ipak, ona se može promeniti i u zavisnosti od okolnosti – čini se da vreme protiče sporije u stresnim situacijama poput saobraćajnih nezgoda, zato što, u pokušaju da se izbegne nesreća, mozak prima veću količinu informacija.

Psi obrađuju informacije dvostruko brže od ljudi, pa su zbog toga nezainteresovani za televiziju. Sve što oni vide su treperenja slike, kao što se slučaj sa ljudima kada se projektor pokvari i film uspori.

„Obične kućne muve imaju „duži sekund“ iz razloga što oni vizuelno primaju više informacija“, objasnio je dr Luk Mek Neli s Univerziteta Edinburga. „Ove životinje vide svet veoma, veoma drugačije“, istakao je.

Nasuprot muvi, vreme teče daleko brže za kornjaču kožnih leđa, koja u sekundi prima tek trećinu informacija u odnosu na čoveka.

„Ovakva percepcija vremena razvila se prema tome koliko se brzo životinja kretala, koliko joj je brz metabolizam i koje je veličin“, smatra dr Mek Neli.

Međutim, postoji i životinja čija percepcija vremena nije povezana s njenim fizičkim odlikama. Reč je o tigrastim bubama, koje trče brže nego što njihovo oko može da isprati. One trče prema svom plenu, a zatim moraju da stanu i opet se zatrče u nadi da će udariti direktno u njega.

Vođa tima naučnika koji je sproveo ovo istraživanje dr Endru Džekson s dablinskog Triniti Koledža, zamislio se nad pitanjem zašto se čini da vreme ljudima prolazi brže kada smo stariji.

„Primamljivo je razmišljati o tome da vreme sporije protiče deci nego odraslima, a postoje i neki dokazi da je upravo to slučaj“, zaključio je.

 

Priredila: Tamara Sorak

www.nationalgeographic.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here