Home Zanimljivosti ZANIMLJIVOSTI O LEVORUKOJ DECI

ZANIMLJIVOSTI O LEVORUKOJ DECI

549
0

Opredeljenost za levu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon 6 meseca života, a najkasnije do četvrte godine. Iako je dešnjaka puno više nego levaka, ne smemo zaboraviti na naše levoruke mališane. Donosimo zanimljivosti koje možda niste znali o malenim levacima.

Nekad davno, levaci su bili diskriminiсani, optuživalи su ih da su veštice ili da imaju ‘posla s đavolom’. Ali, srećom, danas su se stvari ipak promenile. U slučaju da u porodici imate jednog malog levaka, pročitajte NEKE ZANIMLJIVOSTI O LEVORUKOJ DECI:

RANIJE SU SVESNI SVOJE DOMINANTNE RUKE

Većina dece počinje da koristi dominantnu ruku između 18 meseci i treće godine, a levaci uglavnom od početka pokazuju svoju opredeljenost i dosledni su u svojem korišćenju leve ruke, za razliku od dešnjaka koji u početku podjednako koriste obe ruke

TREBAJU DA SE PUNO PRILAGOĐAVAJU

Nekad se je mislilo da je biti levak problem i mali levaci su bili  (nepošteno) prisiljeni da koriste svoju desnu umesto leve ruke. Levaci su se takođe morali da prilagode većini drugih stvari, budući da je većem delu sveta desna ruka dominantna, što isto tako može biti neugodno i nezgodno. Makaze, kompjuterski miševi i kamere samo su neki od proizvoda koji su napravljeni za dešnjake.

JEDNA OD DESET OSOBA JE LEVORUKA… I MUDRIJA?

Sada je poznata činjenica da je jedna od deset osoba levoruka. I ne radi se o problemu, već o činjenici. Još jedna zanimljivost  koju je zgodno znati:  Budisti veruju da levaci predstavljaju mudrost.

DEČACI IMAJU VIŠE ŠANSE DA BUDU LEVACI

Smatra se da nivo testosterona ima uticaj na dominantnu ruku.

SVE JE U GENIMA?

Neki naučnici veruju da kombinacija gena može uzrokovati opredeljenost levoj ruci, ali niko zapravo ne zna kako to zaista funkcioniše.

ILI HORMONIMA?

A, neki naučnici veruju da drugi faktori utiču na opredeljenost levoj ruci, poput majčinih hormona dok je beba još u stomaku.

10%

Oko 10 posto populacije je ljvoruko. I to je dosta, odnosno, nije tako neuobičajeno sresti levaka koliko nekad mislimo. Isto tako, korišćenje leve ruke kod levaka ponekad može varirati, neki su u potpunosti levaci, neki su većinom levaci, ali koriste i svoju desnu ruku kad jedu, otvaraju flašu ili bacaju loptu. Puno je zanimljivih razlika kod malih levaka.

miss7mama.24sata.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here