Home Svet oko nas VAŽNO JE ZNATI! 10 PRAVILA PONAŠANJA TOKOM LETA ZA VLASNIKE PASA

VAŽNO JE ZNATI! 10 PRAVILA PONAŠANJA TOKOM LETA ZA VLASNIKE PASA

159
0

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje su dlake izloženi još većim opasnostima u letnjim mesecima nego ljudi. Evo kako možete smanjiti mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar.

 1. NEKE PASMINE PODLOŽNIJE SU TOPLOTNOM UDARU OD DRUGIH
  Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih pasmina. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.
 2. TOPLOTNI UDAR SE MOŽE DOGODITI I NA +22 STEPENA
  Umor usled visokih temperatura se kod kućnih ljubimaca može dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi.

Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma, pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature vani relativno ugodne, odnosno iznose oko 22 stepena, tvrdi veterinarka Grečen Hageman iz Čikaga.

 1. ČESTO IM MENJAJTE POSUDE S VODOM
  Ne terajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovito čistite posudu s vodom i menjate im svežu vodu kako bi izbegli dehidraciju.
 2. DODAJTE U VODU NEKOLIKO KOCKICA LEDA
  Trener pasa Nikol Elis savetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvežavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice ili pileću supu koju ste zamrznuli u manje kocke.
 3. DRŽITE PSE PODALJE OD VRUĆEG ASFALTA
  Ako ne možete držati ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte sa psom u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.
 4. DOPUSTITE IM DA SE RASHLADE
  Većina pasa voli da se osveži u vodi, pa ako ste u prilici, odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dečijem bazenu na naduvavanje koje možda imate u dvorištu svoje kuće.
 5. NEKAD IH JE BOLJE OSTAVITI KOD KUĆE
  Tokom lepih sunčanih dana, mnogi će vlasnici pasa doći u iskušenje da na izlet povedu i svog psa. Zbog krzna psi se lakše zagrejavaju od ljudi, pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatizovanom domu, ističe Nikol Elis.
 6. OHLADITE PSE MODNIM DODACIMA
  Od toplotnog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake letnje vrućine.

Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatizovanih uređaja ili za boravak na plaži.

 1. PAZITE NA SVOG PSA
  Simptomi toplotnog udara uključuju nemirno kretanje životinje, teskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju, što možete proveriti ako prislonite ruku na njihove grudi.

Možete proveriti ima li vaš ljubimac povišenu temperaturu rektalnim putem. Opasno je sve iznad 40  stepeni, ističe lekarka Grečen Hageman.

U ozbiljnim situacijama životinja može povraćati, imati proliv, napad ili čak krvariti. Čim primetite bilo koji od ovih simptoma, potražite pomoć stručne osobe.

 1. Ne preterujte s hlađenjem
  Nije dobro ni preterivati s hlađenjem psa koji je bio izložen visokim temperaturama.

Ako mu telesna temperatura naglo padne ispod 37 stepeni, potražite pomoć veterinara, jasno poručuje dr. Hageman.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/kucni-ljubimci-na-vrucinama—441180.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here