Home Info USKORO NA RTS STIŽE NTC KVIZ ZA DETE BUDUĆNOSTI DR RANKA RAJOVIĆA

USKORO NA RTS STIŽE NTC KVIZ ZA DETE BUDUĆNOSTI DR RANKA RAJOVIĆA

164
0
Foto: Sreenshot / linkTV

Konačno nešto za decu: igra, takmičenje, smeh, traženje rešenja i to sve u jednom. RTS je angažovao dr Ranka Rajovića, jednog od najvećih stručnjaka za razvoj dečje inteligencije, da naprave kviz po meri deteta.

Jedan od najvećih izazova obrazovanja budućnosti je da dete povezuje naučene informacije, tj. da razvija funkcionalno znanje. Klasična škola, koja se bazira na reprodukciji sve teže priprema decu za taj zadatak. Informacije su lako dostupne već danas, svima… ali razliku će činiti ko može da povezuje informacije. Od 10 najtraženijih zanimanja danas, čak 9 ih nije postojalo pre 10 godina! To znači da spremamo decu za poslove koji ne postoje. To određuje i prioritete u obrazovanju, tako da je pitanje šta je važnije: da deca i dalje uče napamet ili da ih učimo da misle, povezuju, pronalaze rešenja.

Odgovor je jasan, moramo učiti decu da povezuju informacije, da se snalaze, donose odluke, da budu kreativni…

Naravno da dete mora da uči činjenice, ali postoje i drugi načini, osim učenja napamet.

Kako to može da izgleda biće prikazano na RTS-u u novom NTC kvizu, gde nije toliko važno da dete zna informacije, nego je važnije da dete misli, povezuje, pronalazi rešenja. Kroz izazovne i inspirativne igre, takmičari su se učili veoma važnom timskom radu. Iskustvo je pokazalo da su timovi koji su bili najsložniji postigli i najbolje rezultate. Takmičari su prolazili i kroz poraze i pobede i učili kako se sa njima nositi ili – ponositi.

Igre u kvizu su koncipirane da i učenici i učitelji koji gledaju kviz nauče nove metode i tehnike koje mogu primeniti u svakodnevnom radu u učionici. Međutim, ne samo to. Prolazak kroz ovu moždanu avanturu ne zahteva enciklopedijsku informisanost, već aktiviranje misaonih procesa i odrasli nisu u prednosti u rešavanju ovih zadataka u odnosu na decu. Zato će, posle mnogo vremena, ovo biti program koji će okupiti celu porodicu pored malih ekrana, program koji će inspirisati ukućane da provode zajedničko vreme, međusobno se takmiče, igraju se i kroz igru uče!

Autor NTC programa Ranko Rajović razvija deset godina program koji je baziran na neuronaukama, a i sam je šef Katedre za obrazovne neuronauke na Pedagoškom fakultetu u Kopru i godinama istražuje na koji način pokrenuti skrivene potencijale dece. Njegova otkrića i saznanja su implementirana u NTC program koji se sprovodi u preko 20 država Evrope. RTS je uspeo kroz dinamičan kviz da prikaže kakvo učenje može da bude, na koji način da menjamo klasične  metode i pomognemo deci da razviju svoje potencijale.

U šesnaest epizoda kviza učestvovalo je šesnaest četvoročlanih ekipa. Takmičari su deca od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, mešovita i uzrasno i polno. U svakoj epizodi postoji igra iznenađenja, čiji je moderator neko ko je uzor deci ili za njih stvara, a jedan od njih je naš čuveni Ljubivoje Ršumović.

Emitovanje se očekuje od septembra ove godine na kanalima RTS-a.

https://www.detinjarije.com/uskoro-na-rts-stize-ntc-kviz-za-dete-buducnosti-dr-ranka-rajovica/?fbclid=IwAR1cWO91JpabRHZXIPWY5okrUvE2wlfLIAnT8xLd8q7tCT4hoM96XFEwRxw

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here