Home Info UČENICI IZ SREMSKE MITROVICE SADILI HRAST LUŽNЈAK U DVORIŠTIMA SVOJIH ŠKOLA

UČENICI IZ SREMSKE MITROVICE SADILI HRAST LUŽNЈAK U DVORIŠTIMA SVOJIH ŠKOLA

110
0

Dana 6.10.2021. godine Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnh i srednjih škola grada Sremske Mitrovice učestvovala je u prvoj aktivnosti ove organizacije za školsku 2021/22. a to je sadnja hrasta lužnjaka. Ova akcija je sprovedena zahvaljujući donaciji JP „Vojvodinašume“.

Članovi asocijacije su, zajedno sa učenicima prvih razreda osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Dobrosav Radosavljević Narod“, zasadili sadnice hrasta lužnjaka u dvorištima svojih škola. Ovo drvo predstavlja autohtonu vrstu na ovim prostorima a širenje površine pod ovo vrstom je značajna mera u cilju očuvanja njegovog prirodnog staništa i šire u borbi protiv klimatskih promena koje se javljaju kao direktna posledica naušavanja biodiverziteta na Zemlji.

Sadnja drveća je organizovana prvo u gore pomenutim školama a u tekućoj školskoj godini ova aktivnost je planirana i u ostalim osnovnim i srednjim školamana teritoriji grada Sremske Mitrovice.

Ovom zanimljivom događaju prisustvovali su gradonačelnica grada Svetlana Milovanović i načelknik Gradske uprav za obrazovanje Zoran Đurić.

Prvaci su pre sadnje drveća imali kratko predavanje u kom su saznali o značaju ove akcije, zašto je potrebno saditi drveće i na koji način to trebaju da urade.

Svakako je korisno učiti decu ovim veštinama još u ranom uzrastu i upućivati ih na važnost očuvanja životne sredine, jer je velika verovatnoća da će im ekološki način razmišljanja ostati u svesti i kada porastu. Takođe, približavanjem ovakvom načinu razmišljanja, deca se uče, ne samo da vrednuju prirodu i da odgovorno raspolažu resursima, već i   važnim životnim lekcijama kao što su da se treba stvarati umesto kritikovati, daprednost daju kvalitetu, da sarađuju svesni da zamo zajedničkim trudom i zalaganjem mogu spasiti našu planetu čija je prirodna ravnoteža već uveliko narušena štetnim delovanjem čoveka na nju.

Društeno odgovorno ponašanje počinje brigom o najbližoj okolini. Znači tu treba da bude tačka našeg polaska ka zajedničkom cilju a to je zdravo i podsticajno prirodno okruženje koje ćemo ostaviti generacijama koje dolaze. Zato treba da se povećava svest o važnosti zaštite životne sredine jer nam priroda uzvraća baš onako kako se prema njoj ophodimo.

Miona Lukić

Učenica Mitrovačke gimnazije

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here