Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: TATJANA MILIVOJČEVIĆ, strukovni vaspitač specijalista za likovno vaspitanje – UMETNIČKA DUŠA...

PREDSTAVLJAMO: TATJANA MILIVOJČEVIĆ, strukovni vaspitač specijalista za likovno vaspitanje – UMETNIČKA DUŠA UVEK NAĐE SVOJ PUT

356
0

Tatjana Milivojčević, rođena Petrović po zvanju strukovni vaspitač specijalista za likovno vaspitanje, ljubav prema likovnoj umetnosti i književnosti, razvila je još u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u svom rodnom Bosutu. Nosilac čitalačke značke i ljubitelj pisane reči, uporedo je negovala i razvijala i talenat za crtanje i slikanje, pa su joj likovni radovi još u nižim razredima osnovne škole krasili zidove učionice. Na prekretnici u obrazovanju nije imala dovoljno vere u svoj talenat i odustala je od studija likovne umetnosti.

Umesto toga, odabrala je pedagoški poziv kojim se bavi od 2000. godine. Ostvarila se kao majka i tek kada su joj deca postala đaci, njena umetnička duša je ponovo pronalazila svoj put. Slikala je i na flašama, tehnikom pirografije oslikavala ikone za prijatelje i porodicu i stidljivo crtala. Tek 2010. godine otkrila je lutku.

  • Te godine je u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici organizovana izložba mojih lutaka od kukuruzovine simbolično nazvana „Žena“. Nedugo zatim, otkrila sam novi materijal za oblikovanje-sunđer. Uz pomoć makaza, boja i lepka, nastajale su moje prve lutke koje su korišćene u vaspitno-obrazovnom radu. Nekoliko puta gostovala sam u mitrovačkoj Biblioteci vodeći kreativne lutkarske radionice za najmlađe. Dve godine vodila sam mlađu grupu u privatnoj likovnoj školici „Кardaš Art“ koju vodi moj prijatelj i likovni stručnjak Milan Кaradaš. Polaznici te škole pod mojim stručnim nadzorom su se svojim lutkama od sunđera predstavili na gradskom trgu, 2018. godine – priča Tatjana.

Godinu dana kasnije ona i njena prijateljica, učiteljica Marijana Pandžić-Juzbašić lutkama su oživele legende carskog Sirmijuma, u okviru Festivala „Carski Sirmijum- grad legendi“ šaljivom predstavom „U cara Trojana kozije uši“ za koju je tekst napisala Tatjana. Za kreaciju „Lutke sklapalice“, Tatjana je dobila i prvu nagradu stručnog žirija na susretima vaspitača u Subotici, 2015. godine.

– Lutke su moja nepresušna inspiracija i zbog njih sam počela da se usavršavam i u šivenju. Prve šivene lutke koje su izašle iz moje skromne radionice tek treba da ugledaju svetlost dana. Reč je o mapet lutkama, a neke su u rukama pedagoških radnika već bile predstavljene kako dečijoj publici, tako i stručnjacima iz oblasti lutkarstva – kaže ova talentovana kreatorka lutaka.

Pored lutkarstva, Tatjana takođe piše i fantastične priče i pesme koje su bile objavljivane u mnogim zbirkama u Srbiji, ali i u zemljama regiona. Udruženje „Pirot E publika“ je objavilo njenu pesmu „Volim“ u elektronskom izdanju u okviru manifestacije „100.000 pesnika za promene“. Ističe da je posebno ponosna na učešće u regionalnom Festivalu fantastične književnosti „Refestikon“, koji se osmu godinu zaredom održava u Bijelom Polju, u Crnoj Gori. Četiri godine su joj priče objavljivane u zbirkama ovog Festivala, čiji je gost bila i lično. Prošle godine, zbog epidemiološke situacije, ovaj festival nije održan, ali je Tatjanina priča „Risanski biser“ ponovo odabrana od strane stručnog žirija.

Lutke su je svojim tragom dovele do Praga, gde je posetila izložbu umetničkih lutaka izlagača širom sveta i upoznala Anu Zuevu, rusku lutkarku koja se nadaleko proslavila svojim umetničkim lutkama. U Pragu, Tatjana je imala priliku da vidi i čuvene češke marionete i u želji da se bliže upozna sa načinom njihove izrade, dogovorila je posetu Nišu i njihovom Lutkarskom pozorištu na proleće, gde će je rado primiti kao gosta i uvesti je u tajnu ovog čuvenog umetničkog zanata. Sa željom da će njena strast prema lutkama i dalje rasti i razvijati se, Tatjana gaji i nadu da će jednoga dana njene lutke uveseljavati mališane širom sveta.

https://www.sremskenovine.co.rs/2021/12/tatjana-milivojcevic-umetnicka-dusa-uvek-nadje-svoj-put/?fbclid=IwAR3r5RL4Lannco_sX4j8gFbxG1tfOR_tjvrDXFbMKHUmagFWDePoae8AyeA

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here