Home Info SVETSKI DAN ČOKOLADE, 7. JUL SE OBELEŽAVA OD 2009. GODINE

SVETSKI DAN ČOKOLADE, 7. JUL SE OBELEŽAVA OD 2009. GODINE

119
0

U celom svetu 7. jule se obeležava kao Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu davne 1550. godine. Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu.

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter. Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.

Postoje četiri vrste čokolade:

Tamna čokolada – je prva vrsta čokolade poznata od 1900. godine pre Hrista. Konzumirali su je kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.

Mlečna čokolada – napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.

Bela čokolada – na tržište dolazi 1936.

Ruby čokolada – čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa.

Ruby čokolada ne sadrži bobice voća, njihove arome ni boju, ali ima ukus sličan bobicama.

DUG ŽIVOT, KRATKA BERBA

Drvo kakaa može da živi i do 200 godina, ali plodove daje samo 25 godina.

ŠTO UTIČE NA KVALITET?

Na kvalitet čokolade najviše utiče kvalitet i proces obrade zrna kakaovca.

DOBAR UKUS

Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.

KAKO ZNATI KOLIKO ČEGA IMA U ČOKOLADI?

Sastojci na deklaraciji napisani su prema količini, od većeg prema manjem. Na crnoj čokoladi prvi je kakao (kakaova masa), a na mlečnoj šećer.

ŠTA TREBA OSETITI U USTIMA?

Čokolada u ustima treba da ostavlja kremast ukus koji će se nežno rastvarati u kremastu tečnost. Ne bi trebalo da se lepi ili da bude zrnasta.

Pucanje čokolade Mnogi stručnjaci za čokoladu ističu da je najbolja ona koja puca kada je prelomite. Ali ukoliko je držite na sobnoj temperaturi to često nije moguće, a to zavisi i od njenog sastava. Ako je ohladite u frižideru, lakše ćete dobiti taj zvuk.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here