Home Zanimljivosti SVE ŠTO NISTE ZNALI O VILAMA I VILENJACIMA

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VILAMA I VILENJACIMA

581
0
Pixabay License

Da li ste ikada sreli neku vilu? I kakav je bio vaš susret sa njom? Jeste li se našli u svetu vila i vilenjaka i živeli čaroliju magičnih šuma i zamkova u oblacima!?

Tragovi stare indoevropske religije nalaze se u religijama svih evropskih naroda. Verovanje u vrhovno božanstvo, u boga bogova postojalo je još u indoevropskoj zajednici svih evropskih naroda.

Perun gospodar gromova je bog koji se najviše održao u folkloru, pripoveci i pesmi svih Slovena. Sporedniji ali ipak ne manje važni likovi cele priče bile su i još uvek jesu vile! One svojom mrežom čarolije i lepote pletu niti oko svih događaja i likova i čine ih jedinstvenima.

Gorske ili planinske vile lutaju planinama i pevaju sa vetrovima pesme koje omamljuju ljude. One lebde oko svog planinskog sveta i čuvaju ga. Šumske, vodene i planinske vile u najužem su srodstvu a legende govore da su šumske vile najstarije. Postoje i vile oblakinje koje žive u niskim oblacima i čuvaju boga Peruna. Po nekim pričama su i planinske vile nastale od njih.

Najbliže srodnice vila oblakinja su vile izvorkinje koje žive po izvorima, jezerima i potocima. Skrivajući se pred ljudima, te se vile pretvaraju u labudove. I zato kada vidite labuda zamislite se jer se nikada ne zna da li je to možda neka stidljiva vila!?

Muški predstavnici vila su takozvani vilanjaci, koji su dosta retki i jako se retko viđaju. Lepi su, imaju špicaste iši i bledo lice ali znaju biti vrlo opasni!!

A jeste li se ikad zapitali čime se vile hrane?! One najviše vole med, maslac i jagnjetinu. I nikada ne jedu na jednom mestu već lutajući planinom biraju glatke stene koje pozelene mahovinom nakon njihovog jela. Legende kažu da vile uzimaju putnicima ono što sakrivaju od drugih  i zato ne budite sebični!! Ako sretnete neku vilu ponudite joj sve što imate!!

Vile su inače kao osobe jako dobre. One vole da pomažu slabijima i ne vole nepravdu. Ipak postoje i vile posvađuše, koje uživaju da svađaju ljude, posebno muževe i žene!

I eto tako vile često idu same a da ih niko ne prepozna pretvaraju se u zmiju, pticu, čak i babu. Prosto obožavaju ples, pa se na određenim mestima okupljaju i plešu u kolu. Ali pazite, onoga ko ih za vreme plesa primeti spremne su da pretvore u stenu ili drvo!!

I na kraju, kako uopšte izgledaju vile!!!???

Njihova je lepota bez kraja i konca. Sve naše priče se slažu da su vrlo lepe, prozračne i lagane. Kosa im je obično zlatne boje, raspuštena često gotovo do zemlje i ne sme se čupati jer bi vilu ubila samo jedna iščupana vlas!!

Pa prijatelji ako negde i vidite vilu sačuvajte to samo za sebe i ne govorite nikome! Ustvari je najbolje da se pravite da je uopšte ne vidite i samo se divite njenoj božanskoj lepoti! Ona će vas sigurno ponovo naći!

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here