Home Svaštara SUŠTINA ODGOJA DETETA JE DA GLEDA RODITELJE KOJI SE VOLE – SAVETI...

SUŠTINA ODGOJA DETETA JE DA GLEDA RODITELJE KOJI SE VOLE – SAVETI PSIHOLOGA ZA SVE RODITELJE

81
0

Psiholog Dr. Andrej Perko objašnjava: “Odgajamo decu tako da postaju razmaženi, umorni i introvertni pojedinci.” Više o zamkama modernog vaspitanja možete pročitati u nastavku.

Obrazovanje – večita dilema šta je dobro, a šta nije. Nije tajna da je svako dete individualno biće koje ima svoje potrebe i zahteve, ali roditelji bi trebali biti ti koji postavljaju pravila i pružaju sigurno i stabilno okruženje. Nažalost ne uspevamo uvek.

Koje su najčešće greške savremenih roditelja u odgoju dece?

“Danas roditelji nastoje postati prijatelji sa svojom decom i time se odreći svog autoriteta. Ne možete se sprijateljiti s decom. Oni će sami izabrati svoje prijatelje.

Roditelji se danas plaše vlastite dece jer se boje da će pobeći od kuće. Pokušavaju ih zadržati tako što će ih sprečiti da se izbore sa svim zahtevima spoljašnjog sveta. Danas deca nemaju želje, jer ih obasipamo darovima za kojima ni ne žude.

Time im ne činimo uslugu, jer deca ne osećaju nedostatak nečega i ne doživljavaju čar očekivanja, čežnje… Roditelji su uvereni da smo loši roditelji ako detetu ne ispunimo neke želje.”

Da li roditelji čine pogrešnu stvar ako decu žele zaštiti od frustracije?

“Moramo naučiti decu da su frustracije dio svakodnevnog života. U suprotnom pravimo od njih ljude koji neće znati za ovlaštenja i stvarne potrebe.” Koji savet imate za roditelje problematične dece? “Poenta je da deca (koja više nisu deca, već adolescenti ili mlađi odrasli) moraju znati za jasne granice i uslove za zajednički život. Roditelji su ti koji postavljaju pravila igre, a ne deca.

A koji je vaš recept za dobro roditeljstvo?

“Suština odgoja je da se roditelji vole. To je jedna od najvažnijih stavki roditeljstva. Moje iskustvo je da se deca brzo organizuju kad im se organizuju i roditelji.”

Izvor: pult24.info

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here