Home Svaštara SPAVANJE U ISTOM KREVETU S DECOM, POZITIVNO UTIČE I NA RODITELJE I...

SPAVANJE U ISTOM KREVETU S DECOM, POZITIVNO UTIČE I NA RODITELJE I NA DECU!

50
0
Pixabay License

Privrženo roditeljstvo, koje uključuje zajedničko spavanje, može imati pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje deteta, tvrde stručnjaci.

Suzana Kraus Vitburn, profesorica psihologije na Univerzitetu “Massachusetts Amherst” smatra da privrženo roditeljstvo može pomoći deci da odrastu u srećnije i samopouzdanije ljude. „Privrženo roditeljstvo način je odgajanja dćece u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom decom“, objašnjava Vitburn za “Mirror”.

Profesorica kaže da se celi pristup privrženog roditeljstva povezuje s četiri glavna koncepta.

Prvi se odnosi na zajedničko spavanje roditelja i dece u istoj sobi ili čak u istom krevetu, uz odgovarajuće mere opreza. Iako postoje brojene rasprave o ispravnosti ove vrste odgoja, novo je istraživanje pokazalo da takav pristup roditelja ima pozitivan uticaj mentalno i fizičko stanje deteta, ali i roditelja.

Uz zajedničko spavanje, ova odgojna metoda uključuje i odgovaranje na svaki plač i zahtev deteta, za razliku od puštanja da se dete samo smiri, te fizičku prisutnost koja se izražava maženjem ili grljenjem. Dokazano je da i roditelji i deca imaju koristi od ove vrste odgoja i povezanosti. Roditelji su srećniji i manje se svađaju. Uz to, stvaraju poseban odnos sa svojom decom koji se razvija kroz godine.

S druge strane, deca privrženih roditelja imaju niži nivo stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veći nivo empatije.

Sve te emocije pomažu deci da u budućnost bolje vladaju svojim osećanjima, ali i da se bolje prilagođavaju na nove ljude i nove situacije. Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer deca postaju previše zavisna od roditelja, drugi ga hvale i govore kako im dete puno manje plače nego pje. Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utiče na roditelje i decu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovu decu.

PIŠE ANA HLAČA

https://miss7mama.24sata.hr/beba/razvoj-u-prvoj-godini/spavanje-u-istom-krevetu-s-djecom-pozitivno-utjece-i-na-roditelje-i-na-djecu-14048

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here