Home Некатегоризовано RITA LEVI-MONTALKINI, NAUČNICA, JE ŽIVELA 103 GODINE: TVRDILA JE DA SU JOJ...

RITA LEVI-MONTALKINI, NAUČNICA, JE ŽIVELA 103 GODINE: TVRDILA JE DA SU JOJ U TOME POMOGLE ČETIRI STVARI

56
0
https://voxfeminae.net/

Rita Levi-Montalkini je italijanska naučnica i dobitnica Nobelove nagrade, poznata po svojim radovima u oblastu neurobiologije. Živela je 100 godine, što je čini najstarijom nobelovkom svih vremena. Rita je rođena 1909. godine i odrasla je u vreme kada žene nisu bile podržavane da razvijaju karijeru, ali ona je , uprkos protivljenju svog oca, upisala medicinski fakultet. Posle nekog vremena počela je diskriminacija Jevreja – akademska karijera im je zabranjena. Tako je Rita morala da napusti svoj dom radi nauke i ode u Brisel. Uprkos teškoćama, nastavila je da radi ono što voli i što je ispunjava, što će dati doprinos celom svetu i govorila je:

„Da nisam bila diskriminisana ili proganjana, ne bih dobila Nobelovu nagradu“. Znala je da na stvari sagleda iz drugog ugla, a bila je zahvalna i na neprijatnim životnim okolnostima. Na kraju krajeva, učinili su je hrabrom osobom, ženom čije će se ime pamtiti kroz istoriju. Ritino glavno otkriće bio je „faktor rasta nerava“ – ono za šta je dobila Nobelovu nagradu.

Doživela je duboku starost, a kada su je pitali o njenim životnim navikama za dugovečnost, odgovorila je da ne spava više od 6 sati dnevno, jede jednom dnevno i puno čita.

Smatrala je da je prejedanje veliki stres za telo, jer je potrebna velika količina energije za varenje ove hrane. Isticala je da je mozak najvažniji u ljudskom organizmu, kao i da se njegovim vežbanjem može smanjiti rizik od demencije u starosti. Evo koje su njene preporuke:

ČITANJE TEŠKE LITERATURE – Mnogi naučnici su govorili da stalno učenje čuva vitalnost moždanih vijuga.
REŠAVANJE LOGIČKIH ZADATAKA I UKRŠTENIH REČI – podstiču mozak da razmišlja van okvira.
POKUŠAJTE DA ZAPAMTITE VIŠE – Na primer, nakon čitanja svakog poglavlja, zatvorite knjigu i pokušajte da zapamtite manje detalje. Preslišajte sebe, ponavljajte naučeno. Poznati srpski akademik Vladeta Jerotić govorio je da učenje poezije ili molitvi napamet, može biti jedan lep način da vaš mozak i u starosti dobro funkcioniše.
UČITE STRANE JEZIKE – Ne morate ga tečno govoriti, već je poenta da se vaš mozak „rasteže“, tako se stvaraju neuronske veze. Naučnica je isticala da vam je potrebno oko 20 minuta dnevno.

I na kraju, sačuvajte pozitivan duh, to je jedna od najvećih tajni dugog i srećnog života.

Rita Levi-Montalkini je govorila: „Pre svega, nemojte se plašiti poteškoća. Daju nam najbolje.“ 

Čak i ada se pojave teškoće i problemi, pokušajte da sačuvate optimizam i u svemu vidite šansu za razvoj.

https://www.magazin.novosti.rs/sr/zanimljivosti/vesti/vest/ova-naucnica-je-zivela-103-godine-tvrdila-je-da-su-joj-u-tome-pomogle-cetiri-stvari/1475546

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here