Home Svet oko nas RIBICE KAO KUĆNI LJUBIMCI

RIBICE KAO KUĆNI LJUBIMCI

582
0

U današnjem užurbanom dobu, kada malo ko ima vremena za brigu o životinjama, a ipak zbog velike količine stresa i umora želi neku mirnu oazu, ljudi često posežu za akvarijumom sa ribicama. Sam akvarijum i njegova zelena boja deluju veoma smirujuće, u kombinaciji sa kretanjem ribica u vodi. Iz tog razloga se dosta pažnje posvećuje pozicioniranosti samog akvarijuma i njegovom uređenju.

Ribe su česti kućni ljubimci, a najviše iz razloga što oko njih ne treba mnogo truda i posla. Međutim, i njima treba posvetiti nešto vremena kako bi imali što prirodnije uslove i ugodniju atmosferu.

Razlikujemo hladnovodne i morske ribe od toplovodnih riba. Hladnovodne žive u slatkoj vodi čija je temperatura od 18 do 23 stepena Celzijusa. Takav akvarijum ne treba grejače i poželjno je da bude zatvoren. U njima borave i zlatne ribice, a u jednom akvarijumu moguće je mešati više vrsta ali je bitno da budu iste ili približne veličine.

Sa druge strane toplovodne ribice obuhvataju najviše ribljih vrsta. One žive u slatkoj vodi, na temperaturi između 25 i 30 stepeni Celzijusa. U ovim akvarijumima je potreban grejač i mnogo bilja, kao i posebna rasveta.

Oko akvarijuma su potrebna minimalna dnevna održavanja, a na nedeljnom nivou je potrebno proveriti pH vrednost i temperaturu. Ribice ne jedu mnogo, ne zahtevaju pažnju kao ostale životinje, nisu bučne i kao takve predstavljaju idealnu opciju kućnog ljubimca za poslovne ljude i samce, odnosno osobe koje žive same. Ipak, akvarijum s ribicama možda neće biti najpogodniji porodicama sa decom, jer oni uglavnom traže ljubimce sa kojima mogu da se igraju i zabavljaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here