Home Bajke i priče PRIČA O TRI PRASETA

PRIČA O TRI PRASETA

10900
0

Bila jednom tri praseta. Dva praseta su bila veseli drugari, koji su voleli pesmu i igru. Treće im je često govorilo: „Bolje bi bilo da sazidate neku kućicu u kojoj biste bili sigurni od ljutog vuka, umesto što se igrate po ceo dan“. I ono je sazidalo za sebe lepu kamenu kućicu.

Prvo prase je tada reklo: „Pa dobro“, i napravilo kućicu od slame. Ali, vuk je došao i počeo da duva i naposletku oduvao celu kućicu.

Tada je prvo prase otrčalo, što je brže moglo, drugom bratu, koji je sagradio kućicu od drveta. Međutim vuk je stigao za njim i opet počeo da duva što je mogao jače. Oduvao je, razume se, opet celu kućicu.

Dva praseta su onda otrčala kući trećeg brata. „Pusti nas unutra! Vuk nam je oduvao kućice i sad nam je za petama“, zakukala su braća.

Brat ih je uveo u kuću, a ubrzo se pojavio i vuk. „Pusti me unutra“, viknuo je, „inače ću i tvoju kućicu oduvati“. „Pokušaj samo! „odgovorilo mu je prase. I vuk je duvao i duvao, ali kućica nije pala. Onda se popeo na krov i pokušao da uđe u kuću kroz dimnjak.

Ali treće prase ga je čulo i zapalilo veliku vatru na ognjištu. Vuk je propao kroz dimnjak pravo u vatru i izgoreo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here