Home Bajke i priče PRIČA O ČAROBNOM PASULJU

PRIČA O ČAROBNOM PASULJU

10327
0

Živeo jednom u jednoj dalekoj zemlji, veseli Ivan sa majkom. Jednoga dana je on poveo svoju kravicu na pijacu da je proda. Kada se vratio kući, pokazao je majci vreću pasulja. Ona ga izgrdi što je uzalud potrošio novac, ali on joj reče da je to čarobni pasulj i da će mu doneti ogromno bogatstvo.

Te iste večeri posadi on pasulj pored kuće i već sledećeg jutra kada je Ivan pogledao kroz prozor, ugledao je izraslo stablo pasulja, koje je ličilo na ogromno drvo i koje je bilo toliko visoko da je nestalo u oblacima.

On poče da se penje po njemu, i kada je stigao iznad oblaka, spazi ogromni dvorac. Bez trunke kolebanja uputio se prema njemu.

Uđe, i začudi se kako je u njemu sve veliko, i sto i stolice i suđe. Odjednom oseti kako mu tlo pod nogama podrhtava, brzo se sakri u jedan ćup i vide kako dolazi ogromni džin, koji je seo za sto i uzeo da jede hranu, ali prvo je izvadio jednu zlatnu harfu i gusku i stavio na sto.

Zlatna harfa je počela da svira, i dok je svirala, guska je nosila jaja.

Ivan se iznenadi silnom bogatstvu. kada je džin zaspao, Ivan brzo uze zlatnu harfu i gusku, istrča iz zamka što je brže mogao i uputio se prema pasulju kako bi se spustio kući.

Ali, usput guska poče da gače, div se probudi i vide da nema ni harfe ni guske. Pogledao je kroz prozor i video Ivana kako ih odnosi.

Uzeo je jedan veliki buzdovan i pojurio.

Ivan se brzo spuštao niz stablo pasulja, a džin za njim. Čim je Ivan dodirnuo zemlju, uze sekiru i preseče stablo pasulja a džin se strmoglavi  na zemlju i od njegovog pada napravi se tako velika rupa da je u njoj nestao i više ga niko nije video.

Tako je čarobni pasulj doneo Ivanu sreću.

Guska mu je darivala pravo bogatstvo, noseći zlatna jaja, a zahvaljujući harfi u njihovoj kući bilo je stalno muzike koja ih je ispunjavala srećom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here