Home Svaštara PORODIČNE AKTIVNOSTI ZA SVAKO GODIŠNJE DOBA

PORODIČNE AKTIVNOSTI ZA SVAKO GODIŠNJE DOBA

88
0
https://www.pexels.com/photo/boys-enjoying-on-the-swimming-pool-9044050/

Svako godišnje doba donosi svoju magiju, sa jedinstvenim mogućnostima za stvaranje nezaboravnih uspomena. Bilo da je u pitanju hladan dodir zimskog snega, sveži cvat proleća, zlatni sjaj leta ili lišće jeseni, svako godišnje doba nudi posebne aktivnosti za porodice.

Hajde da istražimo asortiman divnih aktivnosti za svako godišnje doba, osiguravajući da uvek postoji nešto posebno čemu se možemo radovati!

OBNOVA PRIRODE – PROLEĆNE AKTIVNOSTI

Proleće, sa svojim osvežavajućim vibracijama i živopisnim cvetnim pejzažima, pruža savršenu priliku za istraživanje na otvorenom. Sadnja cveća sa čitavom porodicom promoviše timski rad i daje lekcije o životnom ciklusu prirode, brizi o životnoj sredini i negovanju biljaka.

Puštanje zmajeva po vedrom danu je još jedna klasična prolećna aktivnost koja može da okupi porodicu. To nije samo zabavno, već pruža i lekciju o strpljenju i aerodinamici. U danima kada cveće cveta, izlet u botaničku baštu može biti mirno i poučno iskustvo.

Zanati se u proleće pretvaraju u zabavu na otvorenom, sa živopisnim crtežima kredom na prilazima ili umetnošću na trotoarima. Crtanje kredom poboljšava kreativnost i fizičku koordinaciju. Izrada kruna od cveća može da poveže decu sa prirodom dok stvaraju ovaj šarmantan dodatak, a cvetne haljine za devojčice će se savršeno uklopiti sa ovim prirodnim ukrasom!

Proleće je takođe odlično vreme za posmatranje ptica. Ova mirna aktivnost podstiče strpljenje i veštine posmatranja. Vaša porodica može čak napraviti i  hranilicu za ptice kako bi privukla različite vrste ptica u vaše dvorište.

SLAVIMO SUNCE – LETNJE AKTIVNOSTI

Leto otvara svet zabave pod suncem i mnoštvo aktivnosti. Izleti na jezero ili lokalni bazen pružaju uzbuđenje svakom detetu. Okušajte se u odbojci na pesku ili zajedno učite da plivate!

Kampovanje, bilo da je u nacionalnom parku ili u dvorištu, pruža impresivno iskustvo u prirodi. Pričanje priča oko logorske vatre, pečenje kukuruza i posmatranje zvezda mogu stvoriti sećanja koja će deca dugo pamtiti.

Organizujte porodični piknik u parku ili čak u svom dvorištu. Razmislite o tematskom pikniku ili se obucite u kostime, kako biste se dodatno zabavili.

Kod kuće organizujte redovne večeri igranja društvenih igara, kartaškim igrama ili video igricama u kojima cela porodica može da uživa. Ovo može podstaći zdravu konkurenciju i timski rad.

Leto je takođe pogodno za kreativne projekte na otvorenom. Na primer, izgradnja kućice za ptice ili bajkovite bašte može ponuditi impresivno i obrazovno iskustvo.

Odeća koja je prozračna je ključna tokom leta jer morate zaštititi dete od prevelike vrućine, a ne zaboravite ni na SPF fakor koji je jako bitan, pogotovo kada je u pitanju osetljiva dečija koža!

https://www.pexels.com/photo/people-sitting-on-camping-chairs-near-bonfire-during-night-time-4484242/

PROMENE U PRIRODI – JESENJE AKTIVNOSTI

Jesen oslikava svet paletom toplih nijansi, pružajući savršenu pozadinu za šetnje u prirodi. Šetnje kroz lokalni park ili šumu mogu se pretvoriti u obrazovne lovove na bubice, identifikovanje različitih vrsta drveća i prikupljanje opalog lišća.

Za kišne jesenje dane, aktivnosti u zatvorenom prostoru kao što su zanati „uradi sam“ koristeći opalo lišće ili kreiranje kostima mogu biti odličan izvor zabave. Takođe možete razmisliti o pravljenju porodičnog stabla zahvalnosti, gde svaki član piše za šta je zahvalan na listi, stvarajući vizuelni podsetnik na sve stvari koje cenite kao porodica.

PRIHVATANJE MRAZA – ZIMSKE AKTIVNOSTI

Teška zimska hladnoća može dovesti mnoge u zatvorene prostore, ali uz malo kreativnosti, ovo godišnje doba može postati pravo igralište za porodične aktivnosti. Sankanje je najbolja zimska aktivnost koja nikada ne gubi svoj šarm. Bilo da je u lokalnom parku sa snežnim brdima ili u dvorištu, smeh i zabava su zagarantovani.

Za one koji imaju dovoljno sreće da žive u blizini klizališta, klizanje je još jedan odličan način da se uključite u prijateljsko takmičenje dok malo vežbate. Obavezno završite dan sa toplom šoljicom tople čokolade, prisećajući se dnevne zabave i planirajući sledeću zimsku avanturu.

Aktivnosti u zatvorenom tokom zime mogu biti jednako zanimljive i nezaboravne. Organizujte sesije porodičnog čitanja gde svaki član priča priču, stvarajući prijatnu atmosferu. Redovne filmske večeri, zajedno sa kokicama i domaćim grickalicama, uvek su odlična ideja!

Još jedna kreativna aktivnost u zatvorenom bi mogla biti sastavljanje porodičnog kuvara. Svaki član porodice može doprineti svojim omiljenim receptima, stvarajući riznicu omiljenih porodičnih obroka. Ova aktivnost se takođe može proširiti na zajedničko kuvanje, pretvarajući pripremu obroka u kvalitetno porodično vreme.

Promena godišnjih doba nosi sa sobom razne zabavne i zanimljive aktivnosti za porodice. Od zimskog sankanja do prolećnih zmajeva, od letnjeg kampovanja do jesenjeg planinarenja, svako godišnje doba nudi jedinstvena iskustva za uživanje i uspomene. Prihvatajući ove sezonske aktivnosti, porodice mogu ojačati svoje veze i stvoriti tradiciju ljubavi, smeha i zajedničkih iskustava tokom cele godine.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here