Home Svaštara 8 PRAVILA VRLO SREĆNIH PORODICA

8 PRAVILA VRLO SREĆNIH PORODICA

182
0
Pixabay License

Psiholozi tvrde da je za srećnu porodicu i zdravlje njenih najmlađih članova neophodna porodična tradicija.

To ne mora biti nikakav svečani običaj, već zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jednom nedeljno ili godišnje. Mali porodični rituali koji raduju decu mogu biti zajedničko pečenje kolača, mesečni izleti u prirodu ili zajednički odlazak u bioskop ili kupovinu, a zajednički obrok je nešto što bi trebalo da se podrazumeva. Ključ je u stabilnosti, koja je deci potrebna da bi se osećala sigurno i zaštićeno.

Evo „sastojaka“ koji čine da porodica uvek bude radosna, piše Kurir.

  1. Što više zagrljaja. Dodirom se prenosi povezanost i iskazuju ljubav i podrška.
  2. Ne opterećujte decu. Mnogi roditelji nameću deci pet-šest vanškolskih aktivnosti, čime stvaraju nepotreban pritisak na njih. Ostavite im vremena za igru.
  3. Bez bračnih svađa. Iako je ponekad neizbežna, previše svađe ima negativan uticaj na dete. Izbegavajte prepirke i podizanje tona kad razgovarate s mališanom i pokušajte da se s partnerom ne svađate kad je dete prisutno.
  4. Zajedničke priče. Kad se dete vrati iz škole, pitajte ga kakav mu je bio dan. Umesto da veče provedete gledajući televiziju, posvetite mu pažnju i razgovarajte s njim.
  5. Ne zanemarujte ljubav. Mnogi roditelji stavljaju decu na prvo mesto, a zaboravljaju na brak i odnos s partnerom. Deci treba da budete primer i pokažete im kako izgleda veza puna ljubavi.
  6. Igrajte se zajedno. To stvara snažne porodične veze i tople uspomene. Slažite slagalice, igrajte neku društvenu igru, crtajte, gledajte porodične fotografije…
  7. Ne podižite ton. Deci je potrebno mirno okruženje bez stresa. Razgovarajte s njima kad u nečemu pogreše i uvek im smirenim glasom objasnite šta ne treba da rade.
  8. Smeh je lek. Humorom ćete stvoriti pozitivnu atmosferu, zato se smejte što više možete.

Tekst: Nataša Bajat

Izvor: Kurir

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here