Home Info PATAK DAČA NAPUNIO 84 GODINE

PATAK DAČA NAPUNIO 84 GODINE

299
0

Na današnji dan 1937. godine pojavio se jedan od popularnijih crtanih junaka – Patak Dača.

Patak Dača je bio predvodnik nove vrste crtanih likova koji su izronili tridesetih godina prošlog veka. Takođe, Dača je jedan od likova kojeg je najteže definisati i kome je svaki animator Vorner brosa (Warner Bros Entertainment) dao neki drugačiji epitet.

Prvi put se pojavio 17. aprila 1937. godine i do dan danas predstavlja jednu od glavnih asocijacija na detinjstvo svih generacija.

Prvi crtać u kom se pojavio, režirao je Teks Ejveri i zvao se Gicin veliki lov. Nije bio ništa inovativno, već klasična lovac/lov priča, po kojoj je studio Vorner bros i poznat, ali je novopečeni lik bio pravo osveženje za svet crtaća.

Rana verzija našeg dragog Patka nije bila privlačna. Bio je kratak i zdepast, sa zdepastim nogama i kljunom. Glas mu je pozajmljivao Mel Blank i to će ostati jedina osobina koju mu animatori nikada neće promeniti. Postavši atrakcija, šarmantni Patak je bio meta raznih kreativnih promena.

KLAMPETOV DAČA

Animator Bob Klampet ga je odmah uzeo pod svoje i ubacio ga u niz crtaća tokom tridesetih i četrdesetih godina. Njegova verzija Dače predstavila ga je kao veselog ludaka, koji konstantno skakuće. Takođe, Klampet ga je izdužio, učinivši ga višim i tanjim.

MAKIMSONOV DAČA

Robert Makimson bio je sledeći koji je uredio sve atraktvnijeg lika.   Pomalo ga je ukrotio i ponovo oblikovao kao prvobitnu verziju okruglog i manje elastičnog patka.

Uparivši ga sa zdravim razumom Duška Dugouška, postao je vešt na rečima i još ćaknutiji. Glumio je čak i u nekoliko crtaća sa ratnom tematikom tokom Drugog svetskog rata.

DŽONSOV DAČA

Kada je prošao prvi talas oduševljenja, Duško Dugouško je zauzeo mesto omiljenog lika Vorner brosa i to je bilo vreme kada su reditelji nalazili sve načine da naprave „veliki posao“ za Daču.

Nekoliko crtaća ga je smeštalo u razne tematike, kao što su parodije, vestern, pa čak i u epizode sa Marvinom Marsovcem. Međutim, Duškov uspon značio je i da, kako bi ostao popularan, Patak mora da postane deo svake epizode sa Dugouškom. Najbolji način za to bio je da mu postane suparnik, veoma ljubomoran i slavoljubiv. Čak Džons uspeo je najbolje da iskoristi tu ideju i redizajnirao je Patka.

Tada je on postao mnogo čvršći kao lik, koji sebe vidi kao onog ko se trudi da opstane, nikako sebičnog. Zapravo, u ovom periodu on je postao potpuno realizovan. Mnogi kritičari smatraju da je, kao takav, imao svoje najbolje crtaće.

PATAK DAČA ŠEZDESETIH

Nakon što je obustavio rad, a šezdesetih ponovo otvorio svoja vrata, Vorner bros je smestio Patka Daču kao glavnog zlikovca u crtaćima sa Brzim Gonzalesom.

Ova kuća ulazila je u svoj sumrak, pa je i naš protagonista podlegao promenama. Postavši otvoreno zao, izgubio je mnoge fanove, a nemali je broj ljudi koji tvrde da su crtaći iz tog perioda čak i kontroverzni.

Sve u svemu, Patak Dača svakako predstavlja jedan oblik revolucije prošlog veka, postavljajući temelj svim crtaćima koji su se razvili nakon njegovog lika, a uz koje smo svi rasli.

Bio on na kraju svoje slave zlikovac ili ne, neosporivo je da se svet crtanog filma pre njega i posle njega ne mogu ni upoređivati.

Autor: Danas

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here