Home Poznati PARK PINOKIJA U ITALIJI, POSVEĆEN POZNATOJ DUGONOSOJ MARIONETI

PARK PINOKIJA U ITALIJI, POSVEĆEN POZNATOJ DUGONOSOJ MARIONETI

53
0
Pixabay License

Sećate li se priče o Pinokiju? Možda niste znali da je bajka o malom, drvenom lutku koji sanja da postane pravi dečak, rođena u Toskani.

Pinokio, dečak od drveta koji govori, tirkizna vila i drugu likovi iz bajke o avanturama Pinokija, plod su mašte firentinskog pisca Karla Lorenzinija, poznatog pod pseudonimom Carlo Collodi (po nazivu majčinog rodnog grada).

Pixabay License

Carlo Collodi je rođen u Firenci, kao sin kuvarice i sluge, i proveo je detinjstvo veoma skromno. Započeo je svoju spisateljsku karijeru kao novinar, a 1881, poslao je prijatelju, koji je uređivao novine u Rimu, nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka, pitajući se hoće li urednik biti zainteresovan za objavljivanje ove „male ludosti“. Urednik je objavio priču, te je Pinokio pridobio simpatije mališana. Avanture Pinokija su objavljene 1883 i postigle veliki uspeh. Volt Dizni je iz originalne priče o drvenom lutku čija je najveća želja bila da postane pravi dečak, izbacio neke nestašluke i doživljaje koje je imao, pa je tako nastao jedan od omiljenih dečijih likova iz Diznijevih crtaća.

“Pinokio” je jedan od najboljih i najuspešnijih crtanih filmova koje je Dizni napravio, a u originalu, glas Pinokiju pozajmljuje Diki Džons.

Danas je gradić Collodi, nedaleko od Pistoia i Firence priznato turističko odredište koje karakteriše kombinacija skladnog toskansokog krajolika, i maštovitih legendi o malom, drvenom lutku. Collodi je cenjen od strane ljubitelja mira i opuštanja.

Kao svojevrsni spomenik, u Collodi možete posetiti vrlo originalni park posvećen poznatoj dugonosoj marioneti.

Ovaj neobični i predivni park je potpuno na otvorenom. Hodajući u velikom vrtu, okruženi gustom vegetacijom, pronaći ćete sve glavne protagoniste priče: Pinokija, tirkiznu vilu, mačka i lisicu i mnoge druge likove iz romana.

Mesto gde vlada fantazija, Park Pinokija je u gotovo retro stilu. Dakle, ne očekujte posebne efekte ili visoke tehnološke atrakcije.

Ovde je akcenat na šetnji između nekoliko velikih bronzanih skulptura i drugih radova umetnika, koji su u vrtu od otvaranja 1956., pa sve do danas.

Čarolija parka je prisutna upravo zbog šarmantne priče o Pinokiju, koji još uvek živi u srcima, sećanjima i mašti sve dece i odraslih.

Jedna od najlepših atrakcija parka je, bez sumnje, veliki morski pas (pretvoren u slatkog kita u Diznijevoj verziji priče) koji, u priči, najpre guta Pinokijevog  oca, Đepeta, a kasnije i dečaka-lutka. U velikom ribnjaku, ova velika betonska životinja prska vodom u određenim vremenskim intervalima.
Ne bi trebali propustiti ni ulazak u morskog psa! Nakon kratkog cik-cak prolaza između njegovih velikih i „oštrih“ zuba, bićete ravno u stomaku ove nemani. Tada na nekoliko kratkih i uskih koraka, dolazite do glave životinje, gde možete uživati u prekrasnom pogledu na ceo vrt.

Vrlo lep kutak je i mali lavirint od bršljana, gde se deca i odrasli mogu zabaviti takmičeći se ko će izaći prvi.

Posvećeno najmlađima, naći ćete i malo pozorište lutaka, dvorac užadi, džinovsku šahovsku ploču i druge zabavne aktivnosti.

Unutar parka je i bar, idealno mesto za obrok ili kratke pauze. Izvan vrta ćete pronaći restoran Gambero Rosso ako volite konkretan, brz ručak.

Ako imate vremena, razmislite da iskombinujete posetu Pinokijevom parku sa još dve obližnje atrakcije: Garzoni vrtom i kućom leptira, nalazi se samo nekoliko minuta hoda.

Garzoni vrt je jedan od najlepših vrtova u Italiji: uređenih šetališta, cvetnjaka, fontana i visokih kipova. Kuća leptira je veliki staklenik u kojem ćete naći egzotičan vrt nastanjen hiljadama šarenih tropskih leptira.

Da li ste znali da Pinokio znači iglene oči na italijanskom?

 http://www.najboljeizitalije.rs/toskana/prica-o-pinokiju-najpoznatijem-toskanskom-lutku.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here