Home Svaštara OVO NIJE OBIČAN VRTIĆ – Najmlađi Novosađani prave hotel za insekte, hranilicu...

OVO NIJE OBIČAN VRTIĆ – Najmlađi Novosađani prave hotel za insekte, hranilicu za ptice sa video-nadzorom…

615
0
Pixabay License

Projekat jednog novosadskog vrtića učinio je da dvorište ove predškolske ustanove bude jedinstveno jer u njemu se nalazi hotel za insekte, hranilica za ptice, kao i bašta u kojoj deca zajedno sa svojim vaspitačicama uzgajaju povrće i voće.

Vapitačice Tamara Mirić i Vesna Radmanović u vrtiću „Palčica“ trenutno rade sa grupom predškolaca, a pre četiri godine došle su na ideju da razviju jedan projekat koji bi deci pomogao u spoznaji prirode.

Uz malo ličnog zalaganja, ljubavi i truda, zahvaljujući ovom projektu na vrlo praktičan način deca su naučila o važnosti ekosistema, ali i savladavanju veština koje su gradskoj deci potpuno strane.

Pozvale su Gradsko zelenilo i zamolile ih da im naprave četiri male leje, gde su zajedno sa decom zasadile razno povrće i svakodnevno prate njihov rast i razvoj.

– Sve ovo deci dosta znači. U našem malom vrtu zasadili smo šargarepu, krompir, blitvu, rotkvice, nanu, žalfiju, paradajz, tikvice – od svega po malo. Gradska deca nemaju prilku da se susreću sa ovakvim stvarima, da prate kako biljka raste, a mi mislimo da je to od velike važnosti. Oni su to jako lepo prihvatili, paze biljke, čuvaju i zalivaju – kaže vaspitačica Tamara.

I njena koleginica Vesna dodaje kako su deca bila oduševljena kada su prvi put videli plodove svog truda.

– Kada god izađemo napolje trče odmah u baštu da vide koliko je biljka napredovala i da li možda ima neki plod. Recimo kada su ugledali jagodu, bili su oduševljeni – kaže vaspitačica Vesna.

Svoju energiju, znanje i trud ove vaspitačice usmeravaju na decu i da ona ovladaju osnovnim veštinama i svim onim što deca treba da prođu kroz vrtić do polaska u školu. Na ovaj način oni spoznaju svet oko sebe i shvataju koliko je priroda značajna, da bez prirode ne možemo i da moramo da je čuvamo.

– Ono što je za decu bio poseban doživljaj jeste kada smo izvadili punu korpu krompira iz zemlje, očistili i pekli u rerni u vrtiću. Deca su na taj način spoznala kako ceo sistem funkcioniše, što bi se reklo od „zemlje do stola“ – objašnjava Vesna.

U međuvremenu, došle su na ideju da unaprede svoju zamisao i oformile su takozvani hotel za insekte. „Hotel“ služi za naseljavanje korisnih insekata koji ubijaju štetne insekte.

A sve je povezano sa pticama, jer što je više insekata, biće više i ptičica, pa tako imaju i hranilicu za ptice. I to ne bilo kakvu, već sa kamerom. Deca na monitoru mogu pratiti kada ptice dolete na hranilicu, šta rade, kako se ponašaju, kako jedu… To za njih predstavlja poseban doživljaj.

U izradi hotela za insekte pomogao im je jedan tata, a roditelji se generalno rado odazivaju i pomažu u izradi i usavršavanju ovog projekta.

Sve je ovo jedan kompletan mali ekosistem, koji na jedan vrlo praktičan način deci približava i pokazuje važnost ekologije.

– Trudimo se da ih usmerimo na prirodu, da ukažemo deci koliko je značajno da budu napolju, da ih sklonimo koliko je to god moguće od ekrana. Naša poruka je da se moramo svi okrenuti prirodi. Što više boraviti sa decom napolju – zaključuju ove dve vaspitačice.

Deca su srećna jer imaju svoje biljke koje su zasadili zajedno sa svojim drugarima i vaspitačima i o kojima brinu. Ali kako kažu za Luftiku, mnogo vole i „svoje male bubice“. Naučili su kako biljke rastu, da je priroda jako važna, da moramo da je čuvamo i brinemo o njoj.

https://www.blic.rs/vesti/novi-sad/ovo-nije-obican-vrtic-najmladi-novosadani-prave-hotel-za-insekte-hranilicu-za-ptice/6hr3mhf

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here