Home Svaštara OVE RODITELJSKE SAVETE NEMOJTE NIKADA SLEDITI, TVRDE STRUČNJACI

OVE RODITELJSKE SAVETE NEMOJTE NIKADA SLEDITI, TVRDE STRUČNJACI

69
0
Pixabay License

Imali jedno ili petoro dece, radili posao s punim radnim vremenom ili ostajali kod kuće da biste brinuli o deci, roditeljstvo je nešto što niko ne bi trebao da smatra lakim poslom. Sati su beskonačni, posao je neplaćen, nema odela za ljudske resurse i slično.

Nažalost, jedna od stvari koja celu situaciju može zakomplikovati je potreba drugih ljudi da nude neželjene i često vrlo pogrešne savete. Neke od njih je prenela stranica BestLife:

„SVAKO DETE TRETIRAJTE ISTO“

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše dece na isti način je retko ispravan pristup. Prema savetnici za mentalno zdravlje i specijalisti za brigu o porodici Adine Mahali, bolje je tretirati decu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite puno vremena s jednim detetom dok drugom dajete više prostora. „Nemojte se bojati da gledate na svako dete u njegovoj posebnosti i davati mu ono što zaista treba“, predlaže Mahali.

„DECI DAJTE DESERT SAMO AKO SU DO KRAJA POJELA VEČERU“

Naravno, ne želite da vaše dete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora pojesti celi obrok kako bi dobilo desert, to ga može s vremenom dovesti do razvoja nezdravih prehrambenih navika. Iako je posao roditelja da odluči šta je za jelo, dete treba da odluči hoće li jesti i koliko, prema rečima Jen O’Rurke, edukatorke za roditelje i dečije psihoterapeutkinje.

To znači da ga, ako ste odlučili da poslužite desert, ponudite bez obzira na to jesu li deca pojela večeru u meri koju vi smatrate dovoljnom. „Desert ne bi trebao biti nagrada, trebao bi samo biti povremeni deo večere“, smatra ona.

„AKO VAŠE DETE IMA NAPAD BESA, JEDNOSTAVNO GA IGNORIŠITE“

Deca nisu vešta u emocionalnoj regulaciji, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada besa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uzrujana. Međutim, nije reč o namernoj manipulaciji.

„Dete koje proživljava tantrum pati i ne kontroliše svoje osećaje i postupke“, kaže O’Rurke. Ona napominje da roditelji ne bi trebali da samo ignorišu dete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i veštine zaključivanja.

„PREVELIKI ISKAZI NAKLONOSTI I LJUBAVI MOGU RAZMAZITI DETE“

Želite li držati, grliti, milovati svoje dete, gugutati mu po celi dan? Radite to, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neutemeljena, smatra dr.sc. Samanta Radford. „Bebe su biološki dizajnirane za držanje i nošenje“, kaže ona.

„POHVALITE SVOJU DECU KAKO BISTE POVEĆALI NJIHOVO SAMOPOŠTOVANJE“

Hvaljenje deteta za svaku najmanju stvar koju uradi može dovesti do neželjenih posledica. „To je kontraintuitivno, ali stalne pohvale zapravo ne pomažu vašem detetu“, kaže Radford, koja napominje da dete može izgubiti svoju untrašnju motivaciju ako dobija previše pohvala za sve što radi.

Umesto toga, ona predlaže korišćenje neutralnih zapažanja, poput primećivanja zadovoljstva na detetovom licu nakon postizanja nekog cilja.

„UDARI DETE DA GA NAUČIŠ POŠTOVANJU“

Postoji mnogo načina na koje možete naučiti dete poštovanju, a udarci nisu deo njih. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu „Psychological Science“, deca koja su udarana u uzrastu od 5 godina pokazala su veće probleme u ponašanju sledeće godine i tri godine kasnije od dece koja nisu doživljavala fizičko kažnjavanje.

„RECI DETETU DA JE NEPRISTOJNO NE ZAGRLITI ČLANA PORODICE“

Prisiljavanje dece da grle ljude koje ne žele da grlei samo im daje do znanja da nemaju pravo na odluke kad su u pitanju njihova tela. „Naravno, baka ili deka možda stvarno žele taj zagrljaj, ali lekcije o poštovanju granica i pristanku moraju podrazumevati i to da se deca nikad ne prisiljavaju da izmenjuju fizički kontakt s bilo kim ako to ne žele“, kaže njujorški psihijatar dr. Lea Lis.

https://www.index.hr/mame/clanak/ovo-su-najgori-savjeti-o-roditeljstvu-prema-strucnjacima/2367096.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here