Home Svaštara NEOBIČAN, ALI SASVIM LOGIČAN SAVET PEDIJATRA!

NEOBIČAN, ALI SASVIM LOGIČAN SAVET PEDIJATRA!

40
0
Pixabay License

„Ako želite da vam dete bude zdravo, zamisli da si siromašan i tako se ponašaj“, posavetovao je pedijatar jednog oca, koji je odlučio da ovaj neobičan, ali ne i nelogičan savet podeli sa svima.

Nazirete li mudrost u ovoj rečenici? Ja sam je video. Njegove reči odmah su mi se urezale u pamćenje i odlučio sam da analiziram na šta je tačno mislio.

Čini se da su najzdravija ona deca čiji roditelji nemaju puno novca, već baš onoliko koliko je potrebno da se preživi. Naravno, ne verujem da se odnosilo na decu koja pate od ozbiljnih bolesti, već na način života jedne prosečne porodice.

Pre svega – tu je ishrana. Šta bih kupio da sam siromašan? Odgvor je jasan i logičan – prosečne žitarice, jeftino sezonsko voće i povrće, manje količine mesa, i to pilećeg, jeftinu ribu… I kad bolje razmisliš, sve ovo je mnogo bolje za dečje zdravlje od kojekakvih pudinga, potaža, dodavanja kobasica u obrok i paradajzausred decembra.

Danas se kvalitet svih navedenih proizvoda dovodi u pitanje, ali ipak mislim da je bolje za dete da pojede komad piletine, kakva god da je, nego kobasicu. Takođe mislim da je bolje da popije šolju kefira nego neki magični jogurt „obogaćen“ svim i svačim, ili domaći džem na kriški tako ozloglašenog belog hleba, nego čokoladicu.

Mislim da znate šta hoću da kažem, i šta je pedijatar zapravo želeo da kaže – Što manje novca imate, kupujete jednostavniju hranu, a ona je bolja za zdravlje.

KAKO DA PRIMENIM REČI PEDIJATRA NA OBLAČENJE?

Naravno, ne želim i ne savetujem nikome da kupuje nekvalitetnu garderobu. Ali, što manje novca, to manje garderobe. Biće da je ovde mislio na zdravo vaspitanje. Realno, kome treba 30 majica?

A ŠTA JE SA LEKOVIMA?

Naravno, lekarsko mišljenje je najkompetentnije, ali šta radi siromašan čovek kada mu doktor preporuči 5 do 7 preparata za lečenje prehlade? Svede taj „paket“ na minimum i na najvažnije. Na primer, kupiće prepisani antibiotik i sirup za temperaturu, ali će najskuplji preporučeni sprej za nos zameniti prirodnom inhalacijom, paprenu kremu za osip jeftinijom, ali proverenom verzijom…

KAKO SE ZABAVLJAJU SIROMAŠNA DECA?

Ovo je možda i najbolje od svega! Siromašan roditelj ne vodi dete u igraonicu, gde će se možda i zaraziti nekim virusom, već za ruku pa u park na besplatnu, ali najzdraviju razbibrigu!“

(Stil.kurir.rs)

https://stil.kurir.rs/porodica/vase-dete-vi/119201/ako-hoces-da-ti-dete-bude-zdravo-ponasaj-se-kao-siromah-neobican-ali-sasvim-logican-savet-pedijatra

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here