Home Bajke i priče НЕЋЕШ МИ ВЈЕРОВАТИ – Бранко Ћопић

НЕЋЕШ МИ ВЈЕРОВАТИ – Бранко Ћопић

482
0

НЕЋЕШ МИ ВЈЕРОВАТИ али све је ово истина, мачкове ми пређе! Имам ти ја једног змаја, мог старог пријатеља, и кад год зажелим да видим и чујем необичне ствари, ја му само подвикнем:

 

– Хеј, ти, стари објешењаче, рашири крила да видимо шта се по свијету ради!

Мој прика змај нато само кихне и стресе с леђа прашину, читав облак и по, па рашири дуга сјајна крила и запјевуцка:

– Охо-хо-хо, це-де-еф, готово је, полазимо!

 

Ја му онда вежем испод крила једну стару корпу за угаљ, смјестим се у њу, понесем са собом дурбин, удицу, мрежу за лептире и за звијезде падалице, и још којешта друго заједно с четком за зубе, па рапортирам:

– Спреман за покрет! Ђи, ђи!

 

Полети змај под модро небо и горе у висини тако рашири своја блистава крила да њима закрили, чини ми се, читаву земљу. Под одбљеском његових крила све се на земљи измијени. Затрепере непозната свјетла, јаве се тајанствени пјевачи, оживе чудне сјенке. Ја онда потегнем свој дурбин и почнем да разгледам шта се то ради на земљи, испод змајевих крила.

Да само видиш чуда!

 

Доље се виде не само обичне, свакодневне ствари, него и све оно о чему људи маштају, чега се плаше и што у себи смишљају. Види се, на примјер, необична ракета коју већ годинама смишља и конструише познати научник. Упоредо с њом шета немирни бучни објешењак ђаво, господар планинске ријеке, како га је то замислио празновјеран сељак.

 

Има још и чуднијих ствари.

 

 

 

Ево, види се чаробно псеће царство о коме сања пас Шаров, па се виде два насмијана чудесна дјечака. Прољеће и вјетар Југо, како с хуком долазе с мора, па… па ево малог чворка који тражи прошлост, па тајанствене морске рибе која гута боцу с писмом, па дјечака који разговара с Мјесецом, па разбојника који штити птице, па…

 

Безброј се чудних ствари дозна и види кад се над земљом рашире крила свемоћног и свевидећег змаја Фантазије.

 

Ја онда не будем лијен, већ, сједећи у оној корпи под крилима змаја, забиљежим све што сам видио и чуо и – ето ти – испадне читава књига.

Нећеш ми вјеровати, али кажем ти: много истине има у овим причама покупљеним испод змајевих крила.

 

 

Бранко Ћопић

Приче испод змајевих крила

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here