Home Svet oko nas NAUČITE MAČJI JEZIK: POLOŽAJI REPA OTKRIVAJU ŠTA MACA ŽELI DA VAM KAŽE

NAUČITE MAČJI JEZIK: POLOŽAJI REPA OTKRIVAJU ŠTA MACA ŽELI DA VAM KAŽE

79
0
Pixabay License

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje osećaja koriste specifične pokrete celim telom, a posebno repom. Želite li savladati neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, donosimo devet položaja repa koji otkrivaju što vam ona želi reći.

 1. PODIGNUT I ZAKRIVLJEN NA VRHU
  Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika te je podignut visoko u vazduh, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Reč je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.
 2. NADUVANI REP
  Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk reč je o obrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.
 3. SPUŠTENI REP
  Ako je vaša maca spustila rep uz tlo te ga je lagano savila na stranu to može značiti oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju te se ona zbog toga oseća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca van kuće te kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.
 4. REP RAVNO U VAZDUHU
  Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u vazduhu, znajte kako su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje te vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.
 5. OMOTANI REP
  Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako vaša ljubimica omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav te veliko povjerenje.
 6. MAHANJE REPOM
  Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepoverenje.
 7. POLAKO POMERANJE REPA
  Mace koje pomeraju rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj maci kada ugleda pticu, muvu ili pak fiksira igračku. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.
 8. REP SPUŠTEN IZMEĐU NOGU
  Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su napolju ili u novoj i još neistraženoj okolini.
 9. PODIGNUT REP KOJI SE TRESE
  Ako maca drži rep uspravno te ga trese kao da vibrira, reč je o govoru tela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je maca ulovila plen, ali i da je jako srećna što vas je ugledala, što vam može biti veliki kompliment jer mace nikada ne lažu.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/macji-rep-otkriva-sto-vam-zivotinja-zeli-reci—441666.html

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here