Home Bajke i priče NASRDIN HODŽA I NJEGOVA KRAVA – Usmena narodna priča

NASRDIN HODŽA I NJEGOVA KRAVA – Usmena narodna priča

319
0

Ono ti Nasrdin hodža imao jednu kravu, koja nije ničemu valjala. Jednom mu reče žena, da odvede kravu na pazar i da je proda. Kad je hodža dovede na pazar, počne vikati, što mu grlo daje:

– Ova krava ne valja ništa, neće na vreme da se teli, a kad se oteli, ne može ni jednog teleta da odhrani. Mleka daje posve malo.

Tako je Nasrdin hodža kudio svoju kravu, što je više mogo; on je to sve istinu kazivao, jer je znao, da je laž loša. Kad je svet čuo, šta Nasrdin hodža viče, niko ni da pogleda kravu. U to se Nasrdin hodži priključi jedan njegov komšija i prišapne mu:

– Šta tako vičeš na kravu? Ta nisi pobudalio? Znaš, da ne valja svoju robu kuditi, jer onda nećeš nikad prodati, nego daj ti meni tu kravu, pa da vidiš kako se prodaje, a ti se gde sakrij i ne izlazi, da ne poznaju da je tvoja krava.

Nasrdin hodža dade mu kravu i sakrije se. Njegov komšija stane vodati kravu i vikati: – Evo dobre krave, teli se; kad je mleko najskuplje, daje na pomužaj do pet oka mleka.

On je tako falio, a uto se svet počeo kupiti oko krave i pitati pošto je? Tad odnekle izbije Nasrdin hodža pa poviče: – Pa kad je ona tako dobra, neću je ni prodavati!

Uzme kravu od komšije i odvede je kući.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here