Home Predstavljamo NAJSTARIJA KNJIŽARA NA SVETU

NAJSTARIJA KNJIŽARA NA SVETU

69
0

Za Lisabon kažu da predstavlja pravi dragulj Pirinejskog poluostrva. U glavnom gradu Portugalije pronalaze utočište svi ljubitelji umetnosti, pisane reči i fascinantne arhitekture, kao i oni koji tragaju za nesvakidašnjim i šarenolikim.

Najzapadnija evropska prestonica poznata je po mnogim zdanjima – Lisabonskoj katedrali, tvrđavi Tore de Belem, mostu Vasko da Gama, muzejima pomorstva i keramičkih pločica, manastiru Svetog Jeronima.

Još jedna važna znamenitost ovog grada, koja iznova oduševljava zaljubljenike u kulturu, jeste knjižara Bertrand. Prema Ginisovoj knjizi rekorda predstavlja najstariju knjžaru na svetu koja i dalje radi.

Osnovao ju je Pedro Faure 1732. godine. Tokom svoje, možemo slobodno da kažemo, burne istorije, privlačila je veliku pažnju i postala omiljeno mesto brojnih portugalskih pisaca i intelektualaca.

Knjižara je nekoliko puta menjala vlasnika i lokaciju, a čak jedanaest puta i naziv. Prvi put je zatvorena 1755. godine, kada je uništena u snažnom zemljotresu. Obnovljena je i ponovo otvorena 1773, u lisabonskoj četvrti Šijado, u Ulici Garet, gde se i danas nalazi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here