Home Svaštara NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVE RODITELJI I TAKO STVARAJU “LOŠE ĐAKE”

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVE RODITELJI I TAKO STVARAJU “LOŠE ĐAKE”

182
0

Obrazovanje dece podrazumeva mnogo više od razmišljanja o učenju. Mora im se usaditi osećaj odgovornosti, ljubavi prema sebi i nezavisnosti.

Uobičajena je fraza „ne postoji priručnik o tome kako biti roditelj“. I ovo je naravno potpuno tačno. To je, pre svega, zato što je svako dete jedinstveno i standardna uputstva vam neće ništa koristiti. Ipak, poznavanje nekih uobičajenih grešaka koje ljudi prave u obrazovanju dece može vam pomoći da izbegnete te greške.

Ponekad nas strah od grešaka upravo navodi da pogrešimo. Drugim rečima, pritisak okruženja može imati veoma veliki uticaj. Zato smo odlučili da predložimo promenu perspektive. Ohrabrujemo vas da vrednosti postavite negde na sredinu između toga da uradite sve savršeno i samo da ne uradite sve pogrešno.

“Učenik od koga se nikada ne traži ništa što on ne može učiniti, nikada i ne čini sve što može.” (John Stuart Mill)

Možete identifikovati i ispraviti neke od najčešćih grešaka pri podizanju dece koje možda pravite.

POKUŠAJ STVARANJA GENIJA KROZ OBRAZOVANJE DECE

Mnogi roditelji osećaju potrebu da svojoj deci daju alate za budućnost – budućnost koju zamišljaju kao potpuno fantastičnu. To je posledica pokušaja da od svoje dece naprave genije. Međutim, ovo ima veoma visoku cenu. Roditelji preterano stimulišu svoju decu smišljajući im rasporede ispunjene aktivnostima i postavljanje sve brojnijih ciljeva.

Želja za odgajanjem genija takođe može biti frustrirajuća kada se naiđe na poteškoće. Neki roditelji mogu da se naljute ako vide negativne rezultate svoje dece. Mnogi gube iz vida činjenicu da je obrazovanje mladih dugoročan projekat. Učenje takođe obuhvata pokušaje i greške, kao i mnogo strpljenja. Još jedna životna činjenica je da samopoštovanje igra ogromnu ulogu u ocenama deteta.

Colin Rose i J. Nicholl opisali su u knjizi da su napisali studiju koja se bavila samopouzdanjem dece. Studija je pokazala da je 82% dece koja su krenula u osnovnu školu bila veoma uverena u svoju sposobnost učenja. Ovaj procenat dramatično opada do 16. godine. Do ovog uzrasta, samo 18% adolescenata veruje u to, a taj procenat još više opada pre nego što krenu na fakultet.

POTPUNO FOKUSIRANJE NA AKADEMSKO OBRAZOVANJE JE LOŠE ZA OBRAZOVANJE VAŠEG DETETA

Kada učenje pretvorite u središte svog porodičnog života, poruka koju dajete svojoj deci je najvažnija. Možda će poverovati da ih ne doživljavate kao decu. Mogu pomisliti da ne uzimate u obzir njihove lične i emocionalne živote. Pitanja koja im postavljate vrte se oko onoga što su tog dana učili, njihovih ocena i odgovornosti. Druge okolnosti ili mišljenja nisu važne, ili se barem ne čine važnim.

Neki roditelji prestaju da traže od svoje dece da obavljaju kućne poslove jer žele da se deca potpuno usredsrede na svoje učenje. Fokusiranje samo na ovo može uticati na druga područja; na primer, društvene veštine vašeg deteta, posedovanje manuelnih veština, osećaj odgovornosti, razvoj ličnih ukusa i snova.

Velika zainteresovanost samo za obrazovanje vašeg deteta velika je greška. To znači ostavljanje po strani drugih važnih oblasti, kao što je razvoj njihovog osećaja odgovornosti.

PODSTIČUĆE ILI KAZNENE OCENE

Ovde dolazimo do teme ocenjivanja. Mnogi roditelji nagrađuju svoju decu kada dobiju dobre ocene. Alternativno, oni mogu kazniti decu za loše ocene, a to može dovesti do toga da ignorišete spoljne i unutrašnje faktore koji utiču na ocene deteta. Oni mogu imati uticaj na koncentraciju, performanse ili pažnju vašeg deteta. S druge strane, kada stalno dajete neku vrstu spoljnog pojačanja i podrške, vaše dete bi moglo izgubiti unutrašnju motivaciju.

Najbolji podsticaj za dete je otkrivanje novih stvari i rad na razvijanju njihovih interesovanja. Ako morate da ih motivišete nagradama, nešto ne funkcioniše. Setite se da je Marks takođe govorio protiv opasnosti kapitalizma. Upozorio je da ne podstičete svoju decu na bilo šta radi sticanja materijalnog predmeta, jer ih pretvarate u male kapitaliste.

Najbolje što možete da uradite je da pohvalite njihove dobre rezultate. To možete učiniti izgovarajući „Veoma sam ponosan na tebe“ ili „Mora da si veoma ponosan na svoje napore i rezultate“. S druge strane, kada njihove ocene nisu najbolje, pokušajte da analizirate šta se moglo dogoditi zajedno sa njima. Na taj način ćete zajedno moći da ispravite greške.

Na primer, ako imaju problema sa koncentracijom ili sa organizacijom ili ako ne razumeju materiju, možda će im trebati dodatna podrška. Možda će im čak trebati i dodatni časovi. Kada to učinite, šaljete im poruku „Šta mogu da učinim kako bih ti pomogla da se poboljšaš?“

UČITE I RADITE DOMAĆI S NJIMA?

Mnogi roditelji uče zajedno sa svojom decom. Ovo može imati veliki uticaj kako na sadašnjost, tako i na budućnost deteta. U zavisnosti od toga na koji način to radite, možete stvoriti zavisnost. Takođe možete izazvati nevoljnost da se deca sama suoče sa zadatkom bez vaše pomoći.

Osim toga, loša pomoć može dovesti do sukoba i problema. To je zato što roditelji, kao primarni vaspitači svoje dece, nemaju uvek najbolja sredstva za pomoć u svakom predmetu.

Pustite decu da pogreše. Zapamtite da je posao nastavnika da ih ispravi, ne vaš. Domaći može biti odličan pokretač za obrazovanje vašeg deteta. Može im pomoći da razviju svoju autonomiju.

PREISPITIVANJE ŠKOLSKIH PROCEDURA

Još jedan aspekt, ništa manje važan, uključuje koliko roditelja stalno dovodi u pitanje školske procedure za svoju decu. Oni bi se mogli žaliti da škola daje previše domaćih zadataka, da ne daje dovoljno domaćih zadataka, da domaći zadaci nisu od velike pomoći, itd. Ako šaljete svoje dete u privatnu školu, to znači da se slažete sa njihovom ideologijom. Ako previše kritikujete rad u školi, tako šaljete oprečne poruke.

Tačno je da je u Španiji za izradu domaćih zadataka u proseku potrebno 6,5 sati nedeljno u poređenju sa 4,9 u drugim zemljama. Ali ovo zavisi od škole i karakteristika deteta, pa shodno tome, navodimo samo nekoliko faktora, što je veoma važno da prihvatite. To je zato što ste vi taj koji ga je izabrao. Na taj način ćete svojoj deci dati dobar primer. Dopustite im da sami donose odluke kada budu dovoljno stari, kako bi mogli da reše svoje školske probleme.

Što se tiče učenja deteta, važno je da budete fleksibilni i strpljivi. Treba da slušate svoju decu i da se stavite na njihovo mesto. Ne zaboravite da se ne fokusirate samo na obrazovanje svoje dece, a da s druge strane zaboravljate druge aspekte njihovog života. Takođe, nemojte narušavati svoj odnos sa njima postajući učitelji ili nadzornici umesto roditelja.

Neka im bude dosadno, neka i ne uspeju, neka dobiju loše ocene kako bi mogli učiti iz svojih grešaka. Takođe, omogućiti im da budu nezavisni čini ih jačim i daje im dobre osnove za budućnost. I to je zaista najbolja vrsta obrazovanja koju možete pružiti svojoj deci.

 

Izvor: exploringyourmind.com

Prevela: Radmila Simić

Zelena učionica

https://www.mojpedijatar.co.rs/najcesce-greske-koje-prave-roditelji-i-tako-stvaraju-lose-dake/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here