Home Poznati NAJBOGATIJI PATAK NA SVETU – Baja MekPatak

NAJBOGATIJI PATAK NA SVETU – Baja MekPatak

1126
0

Baja MekPatak je patak iz Glazgova i on je Pajin bogati ujak koji se prvi put pojavio u stripu Božić na Medveđoj planini iz 1947. godine. Tokom godina, Baja je od sporednog lika u stripovima postao jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih Diznijevih likova.

Baja MekPatak je najbogatiji patak na svetu, zaradio je svoj novac mukotrpnim radom i bivajući „jači od najjačih i pametniji od najpametnijih“, a zaradio je i tako što je išao u mnogobrojne potrage za blagom i zato što je uspešan biznismen. On je avanturističkog duha, proputovao je ceo svet u potrazi za blagom i kako bi sticao nove biznis partnere.

S obzirom da je puno radio kako bi zaradio svoje bogatstvo, Baja voli svoj novac više od svega na svetu i jako mu je teško, kada mora da se odvoji od njega. Ipak, on puno ceni poštenje i „fer plej“ i ne voli da bilo kome duguje. Kao i njegov sestrić Paja, i Baja ima plahovitu narav, ali u suštini ima dobro srce i da je osoba koja ne misli zlo. Poznato je da je jedina stvar koju on više voli od svog novca, njegova porodica. Iako je Baja starija osoba, on ide u razne avanture sa svojim sestrićem i unucima i ne usporava ekipu, osim u nekoliko izuzetaka.

Prema mnogim pričama o Bajinom životu, uključujići i dobitnika Ajznerove nagrade Život i doba Baje MekPatka, Baja se uz „merdevine uspeha“ popeo polako počevši kao skromni doseljenik iz Škotske. Njegov prvi novčić je nešto najvrednije što poseduje i predstavlja ogromno „nematerijalno“ (iako je novčić) bogatstvo. Međutim, Baja privatno smatra (i to je rekao Paji i sestrićima) da je „velika sreća“ koju „donosi“ njegov novčić, samo obično sujeverje. Baja otkriva da je svoj prvi novčić zaradio čisteći cipele u mladosti.

On, ogroman deo svog bogatstva čuva u masivnom trezoru, koji se nalazi u Patkovgradu. U holandskim i italijanskim Diznijevim stripovima, on tera Paju i sestriće da poliraju svaki novčić posebno, kako bi otplatili Pajine dugove. Baja mu vrlo malo plaća za ovaj mukoptrpan, naporan i iscrpljuć posao. Prema njegovom mišljenju, čak i trideset centi po satu je veliki trošak. Baja je sada najbogatija osoba na svetu, kome jedino mogu parirati Škrta Gramzivić i Zloćko D. Varalić i manje važni, maharadža zamišljene zemlje Hovdojustan (parodija na Hindustan).

Ovaj lukavi biznismen, koji je inače veoma škrt, voli da roni u svom novcu kao morsko prase i da kopa kroz njega kao kakva krtica i da ga baca u vis i da ga udara po glavi. On je takođe najbogatiji član Patkovgradskog kluba milijardera, udruženja, koje ubraja najuspešnije biznismene sveta i omogućuje im da se upoznaju i „sprijatelje“.

Škrta i Varalić su takođe uticajni članovi kluba. Ukupna vrednost Bajinog bogatstva je sporna. Prema Barksovom stripu Drugi patak po bogatstvu, Baja je težak „jedan multiplujilion, devet obskuatumatiliona, šest stotina dvadeset tri dolara i šezdeset dva centa“. Don Rosa je u strip seriji Život i doba Baje MekPatka zabeležio da Baja poseduje „pet multiplujiliona, devet nemogućilion, sedam fantastikatriliona dolara i šesnaest centa. 2007. godine, časopis Forbes je „proračunao“ da Baja poseduje 28,8 milijardi dolara. Iako je prebogat, Baji to nije dovoljno i on nastavlja da zarađuje novac na poštene načine.

 

Baja je jedan od glavnih likova Diznijevih parkova. Njegova tradicionalna odeća podseća na odeću kakvu je nosio u seriji Pačije priče, koja se sastoji od plavog sakoa, crvenog kaiša, crvenih patofni i crnog cilindra. On se često pojavljuje zajedno uz Staju Fon Drejka.

Dobio je ime po Ebenizeru Skrudžu (Bajino ime na engleskom je Skrudž (Scrooge)), liku iz novele Božićna pesma Čarlsa Dikensa.

Baja je jedan od likova Diznijevih stripova kome nikada nisu potvrđene godine; u stripu iz 1955. godine, koji je nacrtao Karl Barks, Baja je proslavio 75. rođendan.

Baja je 2013. godine dobio titulu najbogatijeg izmišljenog lika svih vremena.

2007. godine, Glazgov je dodao Baju na listu „Slavnih Glazgovljana“.

U italijaniskim stripovima, Baja ima brata blizanca koji živi na zapadu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here