Home Poznati MOŽDA OVO NISTE ZNALI O ROUANU ATKINSONU I MISTER BINU…

MOŽDA OVO NISTE ZNALI O ROUANU ATKINSONU I MISTER BINU…

94
0
Pixabay License

Britanski glumac Rouan Atkinson poznat je po humorističkim serijama „Mister Bin“ i „Crna Guja“, ali se o njemu malo toga zna, s obzirom na to da svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti. Ovom čuvenom komičaru je kraljica Elizabeta Druga dodelila titulu viteza 2003. godine.

Rouan Atkinson je rođen kao najmlađi od četvorice sinova Erika Atkinsona i Ele Mej. On je veoma povučen, a ujedno i obrazovan čovek, koji je uspeo da kao mladić diplomira na dva univerziteta: Oksfordu i Njukaslu. Takođe, on je školski drug Tonija Blera.

Na samom početku karijere, ovaj glumac se pojavio u nekoliko emisija i filmova, a proslavio se zahvaljujući legendarnoj BBC seriji „Not the Nine O’Clock News“.

Osim glume, njegova najveća strast je vožnja. Jednom prilikom je izjavio da je jedan od najboljih trenutaka u njegovom životu bio onaj kada je dobio dozvolu za upravljanje kamionom, a još je u detinjstvu više od svega voleo da vozi traktor svog oca.

Atkinson je ponosni vlasnik impresivne kolekcije brzih automobila, među kojima se nalaze Aston Martin, Honda, Audi, pa čak i McLaren F1.
Mister Bin povremeno piše za neke od britanskih časopisa posvećenih automobilima.

Tokom većeg dela života, imao je ozbiljan problem sa mucanjem, što je možda jedan od glavnih razloga njegove povučenosti i izbegavanja intervjua.

Veliki je obožavalac Džejmsa Bonda i čak je dobio priliku da igra sporednu ulogu u filmu „Never Say Never Again“ iz 1983. godine, u kojem se u ulozi Bonda našao Šon Koneri.

Rouan Atkinson je počeo sa radom na karakteru Mister Bina dok je zavšavao master studije na elektrotehničkom odseku, na Oksfordu. Prvi put ga je predstavio na festivalu u Edinburgu, tokom sitkoma „Canned Laughter“, 1979. godine.

Jedan od značajnijih događaja za popularnost Mister Bina se desio tokom 1987. godine na festivalu „Just for Laughs“, u Montrealu. Atkinson je insistirao da izvodi skeč pred publikom koja govori francuski jezik, kako bi testirao fizički aspekt komedije koju je predstavljao.

TV seriju „The Mr Bean“, koja je počela sa prikazivanjem 1990. godine, osmislili su Atkinson i Ričard Kurtis, koji je kasnije napisao komedije „Four Weddings and a Funeral“i „Love Actually“.

Atkinson je rekao da mu je inspiracija za Mister Bina bio karakter Monsieur Hulot, francuskog komičara iz perioda nemih filmova Žaka Tatija.

Ime Bin (Bean, eng. pasulj) je osmišljeno tek 1989. godine. Pre toga su Atkinson i Kurtis razmišljali o mnogim vrstama povrća, pre nego su se odlučili za pasulj.

Iako ga prepoznajemo kao usamljenika, Mister Bin je imao devojku Irmu Gob, koja se pojavljuje u ukupno tri epizode serije.

Devojke dođu i prođu, ali prijatelji ostaju. Tako je Bin najbolji prijatelj medvedić Tedi. Ophođenje prema njemu je malo konfuzno, jer s jedne strane mu kupuje poklone za Božić i trudi se da ga ne probudi dok „spava“ dok, s druge strane, neretko ga koristi i kao četku za krečenje.

Binov drugi najbolji prijatelj je automobil mini, koji je za potrebe snimanja dva puta uništen. Binove polusatne avanture u vidu epizoda su prodate u čak 190 zemalja.

U poslednjih 25 godina, u bilo kojem trenutku, negde se u svetu prikazuje serija „The Mr Bean“.

Trenutno se i animirana i igrana verzija serije prikazuje u 70 zemalja širom sveta.

„Mr Bean: The Ultimate Disaster Movie“ je jedan od filmova koji su najviše zaradili u istoriji Engleske kinematografije. Ukupno je zaradio 165 miliona funti.

Mister Bin je i zvezda na internetu – ima više od 1,3 milijarde pregleda na YouTube kanalima i oko 65 miliona fanova na Facebook-u.

Takođe, imao je uspeh i u svetu književnosti. Knjiga „Dnevnici Mister Bina“, koja pruža uvid u unikatan um popularnog lika, objavljena je 1993. godine, a prodata je u više od milion primeraka.

Za razliku od rodne Engleske, u inostranstvu je osvajao mnogo više značajnih nagrada za uspeh serije.

Više od 100 avio kompanija je koristilo lik Mister Bina kao reklamu na avionima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here