Home Zanimljivosti KAKO SU NASTALE NAOČARE ZA SUNCE?

KAKO SU NASTALE NAOČARE ZA SUNCE?

85
0

U početku su naočare za sunce imale posebnu namenu, ali to nije bila zaštita od sunca. Dimno senčenje, prvi način zatamnjivanja naočara, jeste tehnologija koja se razvila u Kini pre 1430. godine. Ova zatamnjena stakla nisu imala dioptriju, niti su prvobitno bila namenjena ublažavanju jačine sunčevih zraka. Kineske sudije su vekovima nosile kvarcna stakla boje dima da bi u sudnici prikrile izraz svojih očiju. Sudijina procena da li je dokaz verodostojan ili lažan morala je da ostane tajna do završetka suđenja.

Ovakva stakla su se počela koristiti i kao naočare za sunce, ali to nikada nije bila njihova osnovna namena. Oko 1430. godine, kada su u Kinu iz Italije uvezena stakla s dioptrijom, ona su takođe bila zatamnjena, jer su i dalje uglavnom bila u sudskoj upotrebi.

Sredinom 18. veka Džejms Ayscoug je počeo da eksperimentiše s naočarima obojenih stakala. Ni to nisu bile prave naočare za sunce. On je verovao da plavo ili zeleno staklo može da ispravi određene nedostatke vida, a nije ga brinula zaštita od sunčevih zraka. Popularnost naočara za sunce je zapravo fenomen 20. veka. Savremene sunčane naočare, u današnjem smislu te reči, pojavile su se tek 1929. godine. Sem Foster, osnivač kompanije „Foster Grant“, prodao je prve „foster grant“ naočare za sunce u Atlantik Sitiju. Do 1930. godine sunčane naočare su ušle u modu.

I dok se spremao Drugi svetski rat, Rej Ban je 1936. godine dizajnirao avijatičarske naočare za sunce, koristeći polarizovanu tehnologiju proizvodnje stakla, koju tek što je bio izumeo Edvin H. Land, osnivač korporacije „Polaroid“.

Eskalaciji ludila povezanog s naočarima za sunce osamdesetih godina 20. veka doprineli su poznati modni kreatori, kao i holivudske zvezde, sa svojim brendiranim linijama. Gigantska industrija razvila se na mestu gde nije ni postojala. I kao što su se od davnih vremena žene zavodljivo skrivale iza raširenih lepeza ili izvijenih suncobrana, savremene žene, ali i muškarci, otkrili su draž u nošenju naočara za sunce, bez obzira na jačinu sunčevih zraka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here