Home Svaštara KAKO REAGOVATI KAD DETE DOBIJE LOŠU OCENU U ŠKOLI

KAKO REAGOVATI KAD DETE DOBIJE LOŠU OCENU U ŠKOLI

141
0
Pixabay License

Loše ocene događaju se zbog bezbroj razloga – bilo da se radi o teskobi oko pisanja kontrolnog, manjku koncentracije zbog nečeg drugog u detetovom životu ili jednostavno zbog nedovoljnog učenja. Mama i učiteljica podelila je nekoliko saveta za roditelje kako reagovati u toj situaciji

Bez obzira radi li se o malom kontrolnom iz matematike ili velikom iz istorije – nikada nije zabavno kada dete dobije lošu ocenu. Iako se možeš osećati ljuto, tužno, razočarano ili frustrirano zbog detetove ocene, imaj na umu kako dete najverovatnije i samo prolazi kroz iste osećaje uz dodatnu nervozu i teskobu što kući mora reći za svoju lošu ocenu.

Roditelji su često pomalo izgubljeni oko toga kako najbolje reagovati u ovakvim situacijama, ali  najvažnije je zapamtiti da ne bi trebali preterivati u svojoj reakciji.

Deca dobiju lošu ocenu iz bezbroj razloga – bilo da se radi o stresu i teskobi oko pisanja kontrolnog, manjku pažnje ili koncentracije zbog nečeg drugog što se događa u njihovom životu ili jednostavno zbog nedovoljnog učenja. Međutim, ono što želiš je da pomogneš detetu da identifikuje uzrok svog neuspeha.

Jednom kada razgovaraš s detetom i ono shvati zbog čega je dobilo lošu ocenu – možeš mu pomoći da dođe do rešenja koje će sprečiti ponovno dobijanje loše ocene, poput toga da dete krene na dodatne časove ili nauči veštine nošenja s teskobom.

Pomaganjem detetu da dođe do rešenja umesto trenutnog gubljenja staloženosti – dete će znati da ste zajedno u timu, da ti može verovati i da mu želiš pomoći da uspe.

 

Mama i učiteljica Meg Evans podelila je još neke korisne savete za roditelje u ovoj situaciji:

  1. NEMOJ SE NALJUTITI ILI POKAZATI RAZOČARENJE

Lakše je reći nego uraditi, ali nijedno neće pomoći situaciji. Ne možeš promeniti ono što se dogodilo, možeš samo ići prema napred s pozitivnom i konstruktivnom podrškom. Ako je dete zbog loše ocene jako tužno, agresivno ili ljuto, pokušaj ublažiti situaciju i pomoći mu da shvati kako prošlost ostaje u prošlosti te da je sada važno fokusirati se na budućnost.

  1. NE UPOREĐUJ REZULTATE SVOG DETETA S DRUGIMA

Sve što upoređivanje može doneti je manjak samopouzdanja i negativne osećaje prema onima s kojim ga upoređuješ. Uvek savjetujem roditeljima da ne upoređuju dete ni sa kime u razredu, a posebno ne s bratom ili sestrom. Roditelji trebaju razumeti da je svako dete individualno, drugačije i ima drugačije prednosti i mane. Biti upoređivan muka je za nas odrasle, a kamoli za decu u razvoju, koja su osetljiva te još uvek pronalaze sebe.

  1. SLAVI USPEH

Bez obzira koliko mali uspeh bio, na primer trojka iz sledećeg kontrolnog umesto ponovne jedinice – daj detetu do znanja kako si ponosna na poboljšanje koje je napravilo slavljenjem njegovog uspeha. To će pomoći detetovom samopouzdanju i daljnjoj motivaciji te pojačati činjenicu da si ovde za njega i da ćeš ga uvek podržavati. Korak po korak do uspeha!

  1. PRATI DETETOV NAPREDAK

Koje god odluke da donesete zajedno, važno je pratiti kako dete napreduje. Kao roditelj, ne samo da možeš pomoći detetu da se oporavi od školskih neuspeha već ga možeš pripremiti na buduće situacije i faze u njegovom životu.

https://miss7mama.24sata.hr/skolarci/skola/kako-zapravo-reagirati-kad-dijete-dobije-losu-ocjenu-u-skoli-11113?utm_source=24satamidas&utm_medium=widget&utm_campaign=razmjena

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here