Home Svaštara KAKO IZGLEDA POSAO DADILJE U IRSKOJ?

KAKO IZGLEDA POSAO DADILJE U IRSKOJ?

589
0

S obzirom na cene u Irskim vrtićima koje se kreću od 600 evra po detetu na više, mnogi se roditelji u Irskoj odlučuju da zaposle dadilju, pogotovo oni koji imaju više od jednog deteta. Dadilja u Irskoj nije luksuz, već jeftinija alternativa.

Postoje dve vrste dadilja u Irskoj: Live-out i Live-in (AuPair).

Live-out dadilja, kako samo ime kaže, je osoba koja živi izvan poslodavčeve kuće. Live-out dadilje se traže uglavnom na određeno vreme, ili na nekoliko sati dnevno kako bi se pokrilo vreme dok roditelj dođe s posla. S obzirom na niske plate, ovaj posao se ne preporučuje kao karijera, ali može dobro doći da podebljate buđet pokraj drugog full-time ili part-time posla.

Live-in dadilja ili kako se popularno naziva AuPair, je poprilično popularno ‘zanimanje’ pogotovo kod mlađe ženske populacije. Da biste započeli AuPair posao ne treba vam novac, sertifikati, a neki roditelji ne traže ni posebno iskustvo. Ukoliko želite započeti život u Irskoj, a trenutno niste u stanju da priuštie stanarinu, razmotrite AuPair poslove kao jednu od opcija.

Zašto je AuPair dadilja u Irskoj tako popularna?

Cena vrtića kreće se od 600 evra po detetu na više. To znači da će roditelji s dvoje ili troje dece vrtićkog uzrasta plaćati i do 1.200 evra, odnosno 1.800 evra mesečno. Ako računamo da je minimalna plata jednog roditelja mesečno oko 1.300 evra jasno je da je plaćanje vrtića u Irskoj roditeljima s više dece, ili samohranim roditeljima, neisplativo.

Zapošljavanje dadilja u Irskoj nosi i određene kontroverze. S obzirom da to tržište zakonom nije uređeno, devojke se tuže da nemaju kome dase obrate u slučaju potrebe. Ovo zaposlenje je retko kad registrovano, što znači da dadilje nisu prijavljene, ne plaćaju se porez i doprinosi, znaju da rade više sati od dopuštenog nedeljnog limita, a plate su po pravilu daleko ispod minimalca.

Plate dadilja u Irskoj

Plata za AuPair u Irskoj je više džeparac nego plata. Umesto minimalnih 9.25 evra po satu, dadilje imaju osiguran smeštaj kod poslodavca i hranu, a džeparac se kreće od oko 100 do 150 evra nefeljno. Dakle između 400 i 600 evra mesečno.

Neki roditelji zahtevaju u oglasima da dadilja obavlja lakše kuhinjske poslove, tipa pranje suđa, priprema obroka za decu, spremanje dječjih soba, i sl.

Drugi roditelji traže da se dadilja bavi samo decom, bez dodatnih poslova, a ima i onih trećih koji iskorišćavaju prisutnost dadilje u kući do maksimuma. Takve roditelje treba izbegavati.

 

U Irskoj, Live-in dadilje su uglavnom devojke između 18-te i 25-te godine, najčešće iz Brazila i ostalih latino-američkih zemalja, koje nemaju vizu za rad u Irskoj, te nemogu naći registrovan posao; potom toga devojke iz Španije i Italije koje u Irsku dolaze radi sticanja iskustva i učenja jezika.

Mnoge irske familije nude pored džeparca plaćanje kursa engleskog, što mnoge devojke smatraju primamljivom ponudom.

AuPair poslom u Irskoj definitivno se nećete obogatiti, ali ako nemate sredstava za samostalan život, a želite da oprobate sreću u inostranstvu i poboljšate engleski, ovo je dobra prilika za to. Uz dobrog poslodavca, nakon nekoliko meseci lako se može uštediti za stanarinu.

Kako postati dadilja u Irskoj?

Postoji mnoštvo specijaliziranih agencija koje se bave spajanjem dadilja i porodica. Jedna od popularnih stranica je i Kangarooaupair. Na ovoj stranici se možete registrovati tako da napravite svoj profil, ispunite upitnik i napišete kratak pregled dosadašnjeg iskustva, te nekoliko reči o sebi.

Nakon toga možete da započnete potragu za odgovarajućom familijom. Potragu možete filtrirati prema broju dece, prema lokaciji, te ostalim zahtevima. Kada ste našli nekoliko porofica koje su vam zanimljive, imate opciju da im pošaljete poruku.

Ukoliko su i oni zainteresirani za vas, uslediće poziv za intervju preko Skype-a. Ukoliko ste im simpatični neke porodice su spremne da plate let, ali u većini slučajeva morate se sami pobrinuti za to.

 PRENETO SA SAJTA

http://raduirskoj.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here