Home Svaštara ŠTA RADE RODITELJI MALIŠANA KOJI NISU PRIMLJENI U VRTIĆ?

ŠTA RADE RODITELJI MALIŠANA KOJI NISU PRIMLJENI U VRTIĆ?

52
0

Bez vrtića – cela plata ode na čuvanje dece…

Roditeljima mališana koji nisu primljeni u vrtić ostaje briga o deci u sopstvenoj režiji. Dečake i devojčice u tom slučaju najčešće čuvaju bake i deke, ali ako ta opcija izostane, ostaju dadilje – i to za oko 30.000 dinara mesečno.

-Roditelji mogu da iznajme dadilju po satu u toku radne nedelje i tada je cena 300 dinara za jedan sat. Vikendom sat košta 350 dinara, a kada su u pitanju dva ili više deteta cena je u globalu za oko 50 dinara viša. Angažovanje dadilje na sat je najskuplja opcija a najpovoljnije je ako se dadilja potraži na mesečnom nivou što u bruto plaćanju iznosi 34.000 dinara za osam sati brige o deci – kažu u jednoj agenciji.

Iako je u poslednjim godinama sve teže doći do mesta u vrtićima u jrdnoj agenciji koja roditeljima nudi usluge bebisitinga ističu da je potražnja opala.

– Poslujemo već 11,5 godina i primećujem da je pre šest, sedam godina potražnja kod nas bila veća. Opala je finansijska moć ljudi i to je jedan od razloga zbog čega se ne odlučuju za dadilju. Smatram da svako ko ima dete mlađe od dve godine mora da ima dadilju ali roditelji svakako odlučuju o tome šta je za njihovo dete najbolje. Imamo klijente koji insistiraju da dadilje budu u dobi između 22 do 30 godina, ali i oni koji isključivo žele iskustvo starijih osoba pa su podjednako tražene i žene koje imaju preko 50 godina – objašnjavaju u ovoj agenciji.

Devojke i žene prijavljene u agencijama uglavnom su fakultetski obrazovane, a one nešto starije često nemaju visoko obrazovanje što nije prepreka prilikom zaposlenja.

– Ukoliko roditelji žele da deca uz dadilju uče i neki jezik onda, na primer, angažuju devojku sa Filološkog fakulteta. Mnogi se odlučuju za iskustvo starijih gospođa koje su odgajale svoju decu ili unuke. Sve se to razlikuje od roditelja do roditelja. Bitno je da se osoba koju odaberu brzo prilagodi porodici i detetu i da se poštuju međusobne navike – ističu iz agencije.

Roditeljima je preko agencija omogućeno da pronađu i osobu koja će uz čuvanje dece obavljati i lakše kućne poslove (peglanje, kuvanje…) ali se to plaća otprilike dodatnih 10 do 20 odsto u odnosu na regularnu cenu.

Cene usluga dadilja se razliku u zavisnosti od agencija i teško je izvući prosek koliki bi bio mesečni izdatak roditelja. Najgrublja procena da se u Beogradu te cene na mesečnom nivou za osmočasovno čuvanje dece kreću od 25.000 dinara pa naviše. Mame i tate dadilju takođe mogu angažovati i preko ličnih malih oglasa i tada su njene usluge, neretko jeftinije, jer je u pitanju dogovor između nje i roditelja.

Beogradski roditelji retko traže muške dadilje

– Takva smo kultura da muškarce ne angažujemo za posao dadilja. Retko imamo muške dadilje za sve ove godine koliko radimo imala sam samo dva zahteva za mušku osobu. Prosto ih ne angažujemo jer za njima nema velike potrebe – rekli su nam u jednoj beogradskoj agenciji za čuvanje dece.

 

http://www.blic.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here