Home Некатегоризовано DŽEK I ČAROBNI PASULJ – Narodna priča

DŽEK I ČAROBNI PASULJ – Narodna priča

104
0

Nekada je u jednom malom selu živeo dečak po imenu Džek. Bio je veoma siromašan i jedina porodica koju je imao bila je njegova majka. Imali su samo jednu kravu. Majka je odlučila da ga pošalje na vašar da proda kravu da zaradi nešto novca za hranu.

Na putu za vašar Džek je sreo jednog starca koji je hteo da mu da čarobni pasulj u zamenu za kravu. Dečak je bio pomalo iznenađen tako čudnom ponudom jer nije znao šta bi mogao uopšte da uradi sa pasuljem, ali je na kraju prihvatio njegovu ponudu.

Nakon što je uradio zamenu, stigao je kući i sve ispričao svojoj majci. Ona se jako naljutila i objasnila mu da ga je starac prevario. Džeku ništa nije bilo jasno jer je verovao da mu je starac dao magični pasulj. Majka mu se smejala i rekla da ne treba da veruje tom ludom starcu.

Majka je izbacila pasulj kroz prozor i naredila Džeku da spava. Mislila je kako više ni kravu nemaju i nije znala kako da nahrani svog sina. Sledećeg jutra, kada se Džek probudio, pogledao je kroz prozor i vidio veliku stabljiku pasulja. Pa, da li je moguće da je od tih nekoliko zrna pasulja izraslo tako veliko drvo, pitao se Džek.

I zaista. Stabljika ispred njihove kućice bila je ogromna. Džek je odlučio da se popne. Uspeo je da se popne na sam vrh gde je ugledao dvorac. Koliko god bio radoznao, ušao je unutra i našao veliku gomilu blaga. Pored blaga bio je sto pun ukusnih jela. Džek je jednostavno bio oduševljen prizorom.

Počela je grmljavina, bar je tako Džek mislio. Okrenuo se, a tamo je taj veliki div koji je spavao i glasno hrkao. Džek se odmaknuo od stola i otrčao do vrata. Pošto je bio veoma siromašan, mislio je da bi bilo zgodno da ponese sa sobom nekoliko zlatnika. Požurio je i sišao niz stabljiku pasulja zajedno sa zlatnicima.

Džek nije ništa rekao majci i sledećeg jutra se ponovo popeo i ušao u dvorac. Tamo je ugledao gusku koja je nosila zlatna jaja i odlučio da je uzme. Div ga je primetio i počeo da trči za njim. Džek je bio veoma brz i uspeo je da se spusti niz stabljiku, a da ga ne ulovi div.

Majka je čula da se nešto čudno dešava i videla je Džeka kako se munjevitom brzinom spušta niz stabljiku. Džek je povikao da mu da sekiru da preseče stabljiku pasulja. U trenutku kada je Džek posekao pasulj, div je pao sa stabljike i više mu nije bilo spasa.

Džek i njegova majka ostali su da žive u kući sa guskom koja je nosila zlatna jaja i nikada više nisu bili siromašni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here