Home Info „ДОСИТЕЈЕВИ ДАНИ” ОД 11. ДО 15. АПРИЛА

„ДОСИТЕЈЕВИ ДАНИ” ОД 11. ДО 15. АПРИЛА

56
0
Arsa Teodorović, Dositej Obradović, 1818, ulje na platnu, Narodni muzej Srbije

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је на основу Закона о основама система образовања и васпитања 2020. године донело Одлуку да се 10. април (28. март по старом календару) од школске 2021/22 године установи као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете“.

На основу ове Одлуке „Доситејев дан“ је ушао у Школски календар важних датума који се обележавају у школама.

У допису Министарства просвете, науке и технолошког развоја упућеном директорима школа у Србији, предложено је да у седмици од 11. до 15. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада, а у складу са узрастом ученика, планирају активности и садржаји којима би се ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића.

Међу предложеним делима су: „Басне“, делови „Писма Харалампију“, одломци „Живота и прикљученија“, као и критички делови „Совјета здраваго разума“.

 

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је у недељу, 10. априла 2022. године у 11 часова присуствовала парастосу у Саборној цркви, уз присуство својих чланова и свих поштовалаца дела Доситеја Обрадовића. Помен је служио отац Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду, уз учешће Првог београдског певачког друштва.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ ће време од 10-30.априла обележавати као „Доситејеве дане“ посвећене овом великану писмености, образовања, знања, верске толеранције, моралности, доброчинства, а изнад свега – младости.

Доситеј као носилац идеје европеизације и развоја модерне српске државе је дао велики допринос развоју модерног погледа на свет. Његово дело је значајно јер је почетак процеса који се завршава усвајањем народног језика у књижевности и школи.

https://dositejeva-zaduzbina.rs/aktivnosti/dositejevi-dani/?fbclid=IwAR0Tl7FLQSQuARgIlYQm-2TyNS8693qVkg8nod9-oEiRHVRWccVCBeBtDzA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here