Home Svaštara DECA KOJA REMETE RED U VRTIĆU ČEŠĆE SU ZLOSTAVLJANA U ŠKOLI, POKAZUJE...

DECA KOJA REMETE RED U VRTIĆU ČEŠĆE SU ZLOSTAVLJANA U ŠKOLI, POKAZUJE ANALIZA

43
0
Pixabay License

Deca koja u vrtićkom uzrastu ometaju druge, ljute se i svađaju, verovatno će biti maltretirana kada krenu u treći, četvrti ili peti razred, pokazala je analiza organizacije The 74 Million.

Otkriveno je da su dvostruko veći izgledi da će decu koja u vrtiću remete red kasnije u školi zadirkivati, udarati, prozivati, izostavljati iz igre i lagati o njima, za razliku od njihovih vršnjaka koji su uzornog vladanja.

„Naši nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja dokumentuju da je veća verovatnoća da će deca iz siromašnih porodica ili s poteškoćama u obrazovanju biti zlostavljana nego njihovi vršnjaci iz bogatijih porodica ili oni koji su akademski vještiji“, kažu.

Otkriveno je i da je veća verovatnoća da će dečake gurati ili udarati, dok se devojčice češće zadirkuje, izostavlja ili laže o njima. Deca s teškoćama u razvoju, posebno dečaci, češće će biti zlostavljana.

„Školarci koji su žrtve maltretiranja i nasilja verovatno će kasnije biti depresivni, teskobni i suicidalni, kao i nezaposleni, siromašniji i konzumenti droga. Ti su rizici jednako veliki kao oni koji su povezani sa smeštajem u udomiteljske porodice ili zlostavljanjem“, ističe organizacija koja sprovodi istraživanja o zlostavljanju u osnovnim školama u SAD-u.

Rano prepoznavanje može pomoći deci koja su zlostavljana i tako ograničiti potencijalnu štetu. Prevencija je efikasnija kada se sprovodi dok su deca još mala, ističu.

https://www.index.hr/mame/clanak/djeca-koja-remete-red-u-vrticu-cesce-su-zlostavljana-u-skoli-pokazuje-analiza/2362758.aspx?index_ref=_mame_najcitanije_d

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here