Home Info DAN ASTEROIDA 30. JUN

DAN ASTEROIDA 30. JUN

10
0

Asteroidi su neoblikovane planete koje orbiti oko sunca. Dok je nebrojen broj asteroida udario Zemlju tokom njene istorije duge 4.5 milijardi godina, većina je relativno mala i nanela je malu štetu.

Na primer, trenutno postoji pet asteroida koji jure blizu Zemlje prema NASA. Ali ne brinite – najbliži, „2021 LU8“, će doći najmanje 1,258,507 kilometara od naše planete, što je više od tri puta veće udaljenosti između nas i Meseca. Čak i da je uspeo, nije dovoljno velik da predstavlja veliku pretnju.

KOLIKO SU ČESTI ASTEROIDI?

Prema NASA-i, jednom godišnje u našu atmosferu uđe asteroid veličine automobila. Svemirske stene manje od ovih, poznate kao „meteori“, stalno ulaze u našu atmosferu, ali obično izgore pri ulasku. Oni koji ga naprave obično slete u okean ili divljinu, a da to niko ne primeti. Mnogo veći asteroidi su daleko ređi. Asteroid veličine fudbalskog terena uđe u atmosferu otprilike jednom 2,000 godine, uzrokujući razaranja tamo gde slete.

Kada je poslednji put veliki asteroid udario u Zemlju?

Poslednji put kada je džinovski asteroid udario Zemlju 30. juna 1908. godine, kada je iznenadna eksplozija zbrisala 2,000 kvadratnih kilometara divljini u Tunguski, Rusija, ostavljajući masivni krater u zemlji. Eksplozija Tunguske ušla je u istoriju kao najveći prirodni objekat koji je pogodio Zemlju u živom sećanju.

ŠTA JE SA JOŠ VEĆIM ASTEROIDIMA?

Asteroidi dugi miljama su tamo negde, ali svemir je toliko ogroman da veoma retko dospevaju do Zemlje. U stvari, veliki asteroidi poput onog za koji se veruje da je ubio dinosauruse – zapanjujuće 7 milja duga — su toliko retki da je prošlo 66 miliona godina otkako je jedan udario na našu planetu.

ŠTA JE MEĐUNARODNI DAN ASTEROIDA (30. JUN)?

Iako nam asteroidi ne prete mnogo, mi ipak moramo da budemo spreman za njih. Zato je obeležavanje „Međunarodnog dana asteroida“, koji se održava svakog 30. juna u znak sećanja na eksploziju Tunguske, toliko važno.

Dan su osnovale Ujedinjene nacije 2016. godine kako bi podigle svest o asteroidima i potrebi zaštite naše planete od njih.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here