Home Svaštara SAVETI ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE – EGZOTIČNE DESTINACIJE ZA PORODIČNE PUSTOLOVINE

SAVETI ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE – EGZOTIČNE DESTINACIJE ZA PORODIČNE PUSTOLOVINE

12
0
https://pixabay.com/illustrations/sunbathing-beach-child-summer-sea-8656647/

Putovanje s decom je samo po sebi avantura, ali ako u to uključimo i daleke egzotične destinacije, već govorimo o pustolovini života. Ako ste razmišljali o neobičnim zemljama za mesto sledećeg odmora, izvesno je da imate mnogo pitanja i nesigurnosti.

Međutim, otputovati avionom na Sejšele, Tajland ili možda u Vijetnam s decom odavno nije nedostižan san. Moguće je isplanirati idealan itinerer, pronaći odličan smeštaj i napraviti uspomene za ceo život. Pripremili smo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći u organizaciji bezbrižnog putovanja s decom, kao i destinacije koje bi mogle biti interesantne za celu porodicu.

PAMETNO PAKOVANJE – MNOGO MANJE STRESA

Krenimo od osnova – gde god da se putuje sa decom (a nekada i bez dece), neretko imamo tendenciju da spakujemo previše odeće. Razloga za ovu nekorisnu naviku je mnogo – želimo da imamo na raspolaganju veći izbor odevnih kombinacija na moru, bojimo se da ne bude dovoljno odevnih predmeta za decu i slično. No, naše iskustvo stalno potvrđuje isto – vučemo kofere, a stvarno obučemo možda malo više od pola spakovanih stvari.

Dakle, prvi korak u planiranju laganog i opuštenog putovanja s decom jeste pametno pakovanje. Dobro procenite koje komade ćete vi i vaša deca sigurno obući i spakujte samo njih. Pritom se pridržavajte nekoliko jednostavnih pravila kao što je rolanje odeće umesto preklapanja. Naravno, poželjno je da u svom koferu ostavite malo mesta i za suvenire. Vrlo je verovatno da ćete poželeti da ponesete kući poklone i uspomene sa vašeg letovanja. Možete koristiti proširivi putni ranac kao ručni prtljag koji ima više pregrada da biste organizovali svoje osnovne stvari i suvenire.

ČITAJTE BLOGOVE O PUTOVANJIMA I RECENZIJE

Postoji mnogo blogova o putovanjima koji vam mogu pomoći u fazi planiranja vašeg putovanja. Pratite web stranice ovog tipa, jer one su prava riznica informacija. Kada istražujete novo mesto i pitate se da li je dobar izbor za vašu porodicu, dobar početak može biti upravo čitanje blogova i provera preporuka travel blogera i influensera.

Takođe, izdvojite vreme da otkrijete ocene koje su drugi ljudi dali mestu/restoranu koji želite da posetite ili hotelu u kome biste odseli sa decom. Nepristrasna mišljenja na internetu dragoceni su podaci kome možete pokloniti svoje poverenje i na izvestan način garancija, ako ništa drugo, onda da ćete izbeći nepouzdana mesta sa neprofesionalnom uslugom. Želite samo najbolje za svoju porodicu, zar ne?

NE ŽRTVUJTE ZDRAVU ISHRANU PORODICE DOK STE NA PUTU

Dok smo na putovanju, zaboravljamo na zdravu ishranu i prekidamo svoj normalan način života. Međutim, kada putujemo sa decom, važno je da se ipak pridržavamo prehrambenih navika koje nam ne škode. Čak i ako se odlučimo za dugačak let i boravak u nekoj dalekoj zemlji, postoje načini da ostanemo stalno u pokretu i jedemo zdravo. Najvažnije je osigurati da se cela porodica hidrira. Poželjno je izbeći kioske i restorane brze hrane – to je lak ali ne i pametan izbor. Nemojte jesti uličnu hranu u egzotičnim zemljama poput Tajlanda i Balija, pre nego što dobijete preporuke od osoblja hotela ili vodiča iz agencije. Većina aranžmana za daleka putovanja obuhvata „all inclusive“ hotelsku uslugu, tako da možete bez brige putovati računajući na širok izbor jela i zdravih obroka tokom celog odmora.

KUDA OTPUTOVATI SA DECOM?

Za porodice koje stvaraju uspomene na putovanjima i žele da usmere decu tako da razvijaju istraživački duh, odlazak na egzotične destinacije je odlična ideja. Predlažemo nekoliko zemalja koje mogu biti savršena “podloga” za usađivanje ljubavi prema našoj planeti i sticanju novih iskustava.

GALAPAGOS – DOM DŽINOVSKE KORNJAČE

https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-turtle-seashore-shore-8735059/

Lepota prirode kao da je u najvišem sjaju na ostrvima Galapagos, gde životinje slobodno lutaju i prilaze ljudima bez straha. Vaša deca mogu približiti džinovskim kornjačama i morskim lavovima, i potpuno promeniti odnos sa divljim životinjama. Nije važno u koje doba godine putujete, jer je zbog svoje lokacije na ekvatoru, vreme savršeno skoro svakog meseca. Dakle, lako ćete naći i termin putovanja koji se poklapa sa školskim raspustom.

Krstarenje malim brodom je popularna opcija za obilazak da biste videli što više različitih ostrva. Postoje i organizovani izleti i ture na kopnu, takođe, tako da su avantura i zabava zagarantovane na Galapagosu.

SAFARI U AFRICI – ISKUSTVO KOJE SE NE ZABORAVLJA

https://pixabay.com/photos/safari-elephant-mammal-wildlife-3035333/

Afrički safari je iskustvo koje se dešava jednom u životu i koje može zaista promeniti život cele porodice. Videti životinje kao što su lavovi, nilski konji, zebre i slonovi izbliza u njihovom prirodnom staništu izaziva strahopoštovanje, kako kod dece tako i kod odraslih. Afrička avantura uključuje izlete koji su fokusirani na porodicu i pomažu da istražite lokalnu kulturu i organizujete nezaboravna iskustva sa svojom decom. Uspomene koje napravite balonom iznad Masai Mare, ručak za piknik među žirafama i gledanje porodice slonova kako se okuplja na pojilu nekoliko koraka od vašeg safari kampa biće apsolutno neprocenjive.

PERU, MAČU PIKČU – SUSRET SA ISTORIJOM

Iako Peru možda nije tipičan odmor, a ni destinacija koja bi bila prvi izbor porodici s decom, definitivno zaslužuje mesto na ovoj listi. Drevne ruševine civilizacije Inka bile su skrivene vekovima pre nego što ih je 1911. godine otkrio američki arheolog Hiram Bingam. Status UNESCO svetske baštine lokalitet je dobio 1983. godine. Poreklo i svrha ovih ruševina ipak su ostali misterija. Da li je to bilo religiozno mesto ili čuveni izgubljeni grad Inka? Jedno je izvesno, deca će se čuditi i diviti mogućnostima. Ako želite da vaš odmor učinite edukativnim i zabavnim, ovo je jedno od onih putovanja koje ne smete da propustite.

SEJŠELI – ODMOR NA NAJLEPŠIM PLAŽAMA SVETA

Dovoljan je samo jedan pogled na prelepe plaže i sasvim je izvesno: zapitaćete se da li su Sejšeli dobra odluka za putovanje sa porodicom. U nerealno lepom okruženju, sa sitnim peskom pod nogama, sa neobičnim stenama i kristalno čistom vodom, možete provesti fantastičan odmor na Sejšelskim ostrvima. Plaže se ističu kao jedno od najvećih blaga ove destinacije, među kojima je popularnija Anse Lacio na ostrvu Praslin, zbog mirnih talasa i tirkiznim okeanom. Plivanje će zaista dobiti novu dimenziju ako decu odvedete na plažu Anse Maron iznad koje se uzdižu grandiozne stene. Dok se roditelji mogu osmeliti za ronjenje sa ražama, sa starijom decom možete krenuti i u organizovani obilazak i istraživanje džungle ili pak susret sa džinovskim kornjačama.

JUGOISTOČNA AZIJA – VIJETNAM, KAMBODŽA I TAJLAND

Ako želite da posetite nekoliko zemalja u kratkom vremenskom periodu u okviru jednog odmora, možete izabrati itinerer koji uključuje Tajland, Vijetnam i Kamboždu. Jugoistočna Azija je puna čuda i prilika za avanturu.

Na Tajlandu možete komunicirati sa slonovima ili se opustiti na jednom od mnogih mirnih ostrva. Kambodža će vas provesti kroz svoje džungle da otkrijete misterije Angkor Vata. Možete roniti na ostrvu Koh Rong u podvodnoj pustolovini. Deca će uživati u pejzažima i učenju o neobičnim azijskim kulturama.

Porodično letovanje na jedan drugačiji, egzotičan način za decu može biti sjajan početak izgradnje jednog avanturističkog pogleda na svet. Uz brojne pogodnosti i dobro vođenje turističkih agencija, otisnite se u pustolovinu sa svojim mališanima i pokažite koliko je naša planeta čarobno mesto.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here