Home Zanimljivosti DA LI ZNATE KOLIKO JE TRAJAO STOGODIŠNJI RAT?

DA LI ZNATE KOLIKO JE TRAJAO STOGODIŠNJI RAT?

1053
0
„Stogodišnji rat“ između Engleske i Francuske je bio prekretnica u mnogo pogleda. Rat je pridoneo nacionalnom osvešćivanju obe zaraćene strane, a gledano s vojne strane u njemu su primenjena nova oružja i taktike koja su dalekosežno uticala na ratove koji će se kasnije voditi. Pojavom stajaće vojske prvi puta u srednjem veku potpuno je napušten sistem vojske feudalnih vazala što je vojsku učinilo ubojitijom i moćnom pa se iz svih tih razloga smatra da je „Stogodišnji rat“ najznačajniji sukob u istoriji srednjovekovnog ratovanja.
„Stogodišnji rat“  je bio isprekidan ratni sukob između kraljevine Engleske i kraljevine Francuske koji je trajao punih 116 godina i to od 1337. do 1453. U tom su se vremenu izmenjivala razdoblja intenzivnog ratovanja s razdobljima mira. Rat je počeo engleskom ekspanzijom na francuskom tlu, a završio isterivanjem Engleza s francuskog tla, izuzev grada Kalea i okoline.
Stogodišnji rat deli se na nekoliko perioda:
Prvi period (Edvardov period) koji je trajao između 1337. –1360.
Drugi period (Čarslov period) koji je trajao između 1369. – 1389.
Treći period (Lankasterski period) koji je trajao između 1415. – 1429.
Četvrti i poslednji period (period Ivane Orleanske koji je trajao do godine 1453.), a koji karakteriše englesko gubljenje pozicija i poraz.
Naziv „Stogodišnji rat“ ušao je u upotrebu tek kasnije i uveden je od strane istoričara kako bi se lakše prikazao sled istorijskih događaja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here