Home Svet oko nas ДА ЛИ ВАМ СМЕТА АМБРОЗИЈА?

ДА ЛИ ВАМ СМЕТА АМБРОЗИЈА?

34
0

Амброзија је инвазивна коровска биљка. Распрострањена је широм света, па и у нашој земљи, а пореклом је из Северне Америке. У Европу је доспела са семеном детелине и луцерке. Прво се појавила у Немачкој 1863. године, две године касније у Француској, а затим се проширила на скоро све земље света. У нашој земљи је први пут уочена 1953. године у околини Сремских Карловаца.

Амброзија је једногодишња зељаста биљка из породице главочика и може да нарасте и до два метра. Корен јој је вретенаст, стабло усправно и разгранато, а листови зелени. Погодују јој сви типови земљишта. Размножава се искључиво полно (семеном). Цвета од јула до октобра, а највише полена производи у августу. Полен је веома ситан. Величина зрна је пречника 18–22 микрометра, тако да се ветром лако преноси на велике раздаљине. Стопа ширења износи 6–20 километара за годину дана, што је сврстава у екстремно инвазивне врсте.

Полен амброзије представља загађујућу материју у ваздуху. Негативно делује на здравље људи и због тога је редовно праћење концентрације поленових зрна у ваздуху од велике важности. Сматра се да је више од 10% становништва алергично на полен амброзије, а више од 50% свих алергија изазваних поленом биљака приписује се амброзији.

Једна биљка амброзије у фази пуног цветања, у току једног дана, може да произведе две и по милијарде поленових зрна и тако обезбеди 250 поленових зрна за 10.000 m3 ваздуха. Треба знати да само 20 поленових зрна амброзије у метру кубном може изазвати алергијске реакције код осетљивих људи. Примера ради, у августу 2019. године, у Београду, у једном метру кубном ваздуха било је хиљаду поленових зрна, што је апсолутни рекорд од када се мери концентрација полена.

Треба напоменути да, осим негативног деловања на здравље људи, амброзија представља изузетно велики проблем за пољопривреду, јер умањује приносе и погоршава квалитет добијених производа. Сматра се да може умањити приносе за 20-50%, па чак и потпуно уништити производњу неке биљке. У нашој земљи амброзија највише штете наноси у гајењу кукуруза, пшенице, соје, сунцокрета и шећерне репе.

Сузбијање амброзије мора бити организовано на нивоу целе државе укључивањем свих институција и применом различитих мера (административних, агротехничких, механичких, биолошких и хемијских), а да би се њена бројност свела на толерантан ниво сузбијање се мора вршити сваке године. Такође, континуирано мерење концентрације полена и обавештавање јавности путем медија веома је значајно за људе преосетљиве на полен амброзије. Само на тај начин доћи ће до мање учесталости алергијских реакција и побољшања квалитета живота људи.

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here