Home Svaštara DA LI SU DECI POTREBNE NAOČARE ZA SUNCE?

DA LI SU DECI POTREBNE NAOČARE ZA SUNCE?

32
0
Pixabay License

Deca provode mnogo vremena napolju u letnjim danima.  Uglavnom, roditelji namažu decu zaštitnom kremom i stave im šeširić, ali šta je sa njihovim očima?

Deca se godišnje više izlažu suncu nego odrasli. Ovo povećano izlaganje sunčevoj svetlosti povećava rizik od oštećenja oka od ultraljubičastog (UV) svetla — nevidljivog elektromagnetnog zračenja koje emituje sunce. Za razliku od očiju odraslih, dečije oči još uvek sazrevaju i ne mogu tako efikasno da filtriraju štetne UV zrake.

Dečji kapci i koža oko oka su ranjiviji od kože odraslih. Oštećenja od UV zraka se vremenom nagomilavaju. Dugotrajni problemi sa očima koji nisu specifični za decu mogu uključivati katarakte i degeneraciju makule povezane sa uzrastom.
Postoje i neki kratkoročni fizički neželjeni efekti od previše UV svetlosti, uključujući fotokeratitis, takođe poznat kao „snežno slepilo“. Ovo se dešava kada se UV zraci odbijaju od peska, vode, leda i snega ili ako gledate u sunce. Fotokeratitis je kao da imate opečeno oko.

Na sreću, sunčane naočare će zaštititi kožu oko oka i samo oko. Razmislite o tome da vaša deca nose naočare za sunce svaki dan. UV zraci i dalje mogu oštetiti oči u oblačnim danima, prenosi portal klinke Mayo.

Šta treba imati na umu kada birate naočare za sunce za svoju decu:

 1. Potražite UV zaštitu.
  Izaberite naočare za sunce koje blokiraju 99%–100% i UVA i UVB zraka. Potražite velike naočare za sunce koje pokrivaju mnogo kože. Ako vaša deca moraju da nose korektivna sočiva, možda ćete želeti da razmislite o fotohromatskim sočivima, koji se nazivaju i prelaznim sočivima, kako biste eliminisali potrebu za naočarima za sunce. Fotohromatska sočiva se automatski menjaju sa prozirnih sočiva na zatamnjena u prisustvu sunčeve svetlosti. Ova sočiva blokiraju 100% sunčevih UV zraka.
 2. Uverite se da su naočare za sunce izdržljive.
  Aktivnoj deci su potrebne naočare za sunce od polikarbonata otpornog na udarce sa sočivima otpornim na ogrebotine. Okviri treba da budu savitljivi, ali nelomljivi. Uverite se da dobro prijanjaju.
 3. Razmotrite aktivnosti.
  Neke naočare za sunce su sa ćilibarnim ili zelenim sočivima i mogu povećati kontrast, što može biti korisno za sport.
 4. Pustite decu da biraju.
  Deca će verovatnije nositi naočare za sunce ako im je dozvolite da ih sama izaberu. Neka biraju između nekoliko pari sunčanih naočara.
 5. Preuzmite čuvanje naočara za sunce.
  Da bi sprečili da se naočare za sunce izgube, slome ili zaborave, roditelji bi mogli da razmotre da oni čuvaju naočare za sunce svoje dece na bezbednom mestu kada ih ne nose.
 6. Slušajte svoju decu ili ih posmatrajte.
  Ako se vaša deca opiru da nose naočare ili naočare za sunce, posmatrajte njihovo ponašanje ili vam razgovor sa njima može ukazati šta su prepreke, da li to što su misle da im loše stoje ili nelagodnost dok ih nose.
 7. Dajte dobar primer.
  Vaše zdravlje očiju je važno. Postavite dobar primer svojoj deci tako što ćete dosledno nositi naočare za sunce i učinite njihovo nošenje delom rutine vaše dece.

Kao dodatnu zaštitu, neka vaša deca nose šešire sa širokim obodom i kremu za sunčanje kako bi dodatno smanjili svoju izloženost UV zračenju. Sunčane naočare blokiraju UV zrake koji prolaze kroz sočiva. UV zraci se takođe mogu reflektovati od okolnih površina i oštetiti kožu oko očiju, ušiju, čela i obraza. Odgovarajući šešir i krema za sunčanje mogu blokirati sunce odozgo i sa strane.

Autori: Nitika Arora je specijalista za glaukom u oftalmologiji, a Angela Schneider je optičar u La Krosu, Viskonsin.

https://www.mojpedijatar.co.rs/da-li-su-deci-potrebne-naocare-za-sunce/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here