Home Zanimljivosti DA LI MIŠEVI ZAISTA VOLE SIR?

DA LI MIŠEVI ZAISTA VOLE SIR?

126
0

Zečevi vole šargarepu, a miševi vole sir – je bar pravilo koje svi znaju. Ali, da li je baš tako? Vremenom su se razvile razne teorije, i pročule mnoge činjenice u vezi sa ishranom životinja koje u mnogo slučajeva i nisu baš istinite. Dakle, da li miševi zaista vole sir?

Da istina nije sve što vidimo na televiziji, vidi se i na ovom primeru. Naime, miševi ne mogu nikako biti ljubitelji sira. Njuh kod miševa je prilično razvijen i osetljiv, te bi im svaka hrana koja ima jači miris smetala. Dakle, nema sira koji bi oduševio malog miša! To važi za sireve jakog mirisa. Prosto ne prijaju njuhu miševa.

Šta onda vole miševi? S obzirom na to da oni reaguju na miris, ukus i teksturu hrane, sir će ih odbiti, ali ih privlače namirnice sa dosta ugljenih hidrata. Primeri za to su žitarice i voće. Eto odgovora šta miševi zapravo vole!

KAKO JE NASTAO MIT O SIRU I MIŠU

Niz mitova i zabluda ovog tipa nastaju na mestu gde svakako “provodimo” prilično vremena: na televiziji. Da li je to i ovde slučaj?

Iako se u crtanim filmovi često prikazuje ljubav miševa prema siru, ovaj mit je nastao nešto ranije. Naime, smatra se da su u srednjem veku miševi često sretani u ostavama sa sirom. Međutim, oni su konzumirali sir ne jer ga vole, nego jer je sva druga hrana bila nedostupna (meso je bilo usoljeno i okačeno na visini,  a žitarice su se čuvale na nedostupnim mestima u teglama).

Zaključak je jasan: sir koji vidimo u crtanim filmovima (a među njima najčešći je baš onaj švajcarski sa rupicama), verovatno nije omiljena hrana ovim malenim životinjama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here