Home Poznati DA LI JE MOBI DIK POSTOJAO?

DA LI JE MOBI DIK POSTOJAO?

615
0

Poznati roman bio je inspiracija mnogim holivudskim ostvarenjima o džinovskom kitu koji uništava brodove na nepreglednim prostranstvima okeana, ali da li je najpoznatiji kit samo legenda? Naučnici sa Smitsonijan instituta tvrde da je Mobi Dik zaista postojao – ali pre 15 miliona godina.

Mobi Dik je roman američkog pisca Hermana Melvila, izdat 1851. godine. Priča prati avanture mornara Išmaela i njegovu plovidbu na brodu kitolovcu „Pikvod“, koji isplovljava sa ostrva Nentaket u Masačusetsu, Amerika. Brodom komanduje kapetan Ahab. Išmael ubrzo saznaje da kapetan Ahab traži jednog specifičnog kita, zvanog Mobi Dik. To je beli kit ulješura, neobične veličine i snage. Na prethodnoj plovidbi, Mobi Dik je uništio Ahabov brod i odgrizao mu nogu, zbog čega kapetan žudi za osvetom.

Dva događaja su uticala na nastanak ovog romana. Jedan je potonuće broda kitolovca „Eseks“ sa Nentaketa 1820. godine, uništenog od strane kita ulješure. Jedan od 8 preživelih članova posade je sledeće godine napisao knjigu o tome. Drugi događaj je ulov ogromne bele (albino) ulješure krajem 1830-ih u vodama čileanskog ostrva Moča. Taj kit, nazvan Moča Dik, preživeo je mnogo pokušaja lova i velikom silinom je napadao brodove. Preko 100 puta se borio sa kitolovcima. O njemu je pisano u njujorškim novinama.

Neverovatno otkriće fosila glavate uljarke koja je, za razliku od njenog modernog potomka, imala ogromne zube.

– Glavate uljarke koje mi danas poznajemo imaju zube samo u donjoj vilici, što im je dovoljno za hvatanje i žvakanje lignji – rekao je Aleks Boersma jedan od naučnika koji vode ovo istraživanje.

– Fosil životinje pokazuje da je ovaj kit imao zube i u gronjoj i u donjoj vilici, i to ogromne. Sigurno se hranio nečim drugim – dodaje Aleks.

Fosil je proučen pomoću najnovijih lasera i 3D tehnologije te naučnici imaju mnogo bolji uvid u to kako je ova morska neman zaista izgledala – a podsećala je neverovatno na svog naslednika iz sveta naučne fantastike.

– Kasno smo otkrili da je fosil imao zube i u gornjoj vilici. Bilo je istovremeno i teško i uzbudljivo, ali nam je jako pomogla 3D tehnologija – kaže Aleks.

Ovo otkriće je veoma bitno jer pokazuje kako je kit glavati ušljar evoluirao, takođe nam pokazuje da je okean nekada bio mnogo drugačiji od onog danas. Po svoj prilici mnogo bogatiji životom.

– Okean je bio mnogo naseljeniji, postojale su mnoge vrste sisara poput današnjih foka, koje su živele na obalama. Te vrste su verovatno bile hrana za ovog kita – dodaje Aleks.

Ovaj fosil je dokaz da je pre 15 miliona godina okeanom harala neman, možda ne baš sasvim ista kakva postoji u priči o Mobi Diku, ali definitivno je postojalo mnogo više razloga za strepnju da ste pre 15 miliona godina uživali u popodnevnom plivanju. Sve u svemu, inspirisani njegovim izgledom, naučnici su ovaj fosil nazvali – Mobi Dik.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here