Home Svet oko nas ZLATNI RETRIVER, MIRAN I NEŽAN PREMA DECI

ZLATNI RETRIVER, MIRAN I NEŽAN PREMA DECI

372
0

Po predanju, zlatni retriver potiče od starih pastirskih pasa sa Kavkaza koji su obučeni za cirkuske tačke i koje je, 1885. godine put naneo u Englesku, u grad Brajton. Oduševljen ovim psima, Ser Dadli Mejd Šorbenk, budući Lord Tvidmaut sve ih je otkupio od vašarskih glumaca da bi ih ukrstio sa psom svetog Huberta

Veoma je sposoban čuvar, miran i nežan prema deci, tako da je veoma cenjen i kao pas za društvo. Mnogi radni kvaliteti kao i vrline koje odlikuju dobrog psa za društvo, obezbedile su ovom britanskom psu međunarodni uspeh i približile ga uspehu koji je postigao labradorski retriver. U Francuskoj je, međutim, slabo rasprostranjen.

Vesele je naravi i beskrajno odan svom vlasniku, spreman da se oduševljeno odazove svakom njegovom pozivu i da mu se u potpunosti posveti. Svoju životnu radost, koja može biti poremećena samo nedostatkom ljubavi i nedovoljnim kontaktom s ukućanima, izražava skakanjem, mahanjem repa, dodirivanjem njuškom i udarcima šapa. Kada želi da privuče pažnju, ne bira sredstva, oglašavajući se snažnim lavežom ili upornim cviljenjem. Na isti način najavljuje i nečiji dolazak, dočekujući gosta s velikim oduševljenjem, što svakako nije preporuka za dobrog čuvara.

Za zlatne retrivere je karakteristično da se lako dresiraju i jako su strpljivi i nežni prema deci. Umeju da zapamte i do 50 komandi u toku života. S obzirom da vole da udovolje vlasnicima dresura za njih predstavlja zabavu. Zbog razvijenog njuha koriste se za lov, traganje i kao službeni psi za otkrivanje narkotika, takođe se zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste kao psi vodiči slepih osoba.

Retriveri su pogodni za držanje u kući ili stanu uz dovoljno dnevne šetnje i istrčavanja, a jako vole donošenje loptice ili štapa. Bitno je da se pravilno hrane i imaju dovoqno aktivnosti, jer u protivnom dolazi do prekomerne težine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here