Home Poznati ČARLI ČAPLIN – VREĆASTE PANTALONE, SMEŠAN CILINDAR I VELIKE CIPELE

ČARLI ČAPLIN – VREĆASTE PANTALONE, SMEŠAN CILINDAR I VELIKE CIPELE

620
0

Čarli Čaplin (Charlie Chaplin) je rođen 16. aprila 1889. godine u Londonu. Posle tragedije koja mu se desila kada je imao pet godina (majka mu je doživela nervni slom, a otac poginuo), on i njegov polubrat, Sidnej, postali su beskućnici.

Nakon kraćeg vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Čarli je postao član dečje muzičko-pozorišne trupe, u kojoj je imao nekoliko sporednih uloga. Ubrzo postaje glumac Kiston kompanije, koja je organizovala pozorišne predstave. Kao jedan od boljih glumaca ove kompanije, odlazi u Ameriku, gde 1914. godine snima svoja prva dva nema filma – „Keystone Was Making a Living“ i „Kid Auto Races at Venice“.

 

U tim filmovima pokazao je karakter koji je do danas ostao njegov zaštitni znak i zahvaljujući kojem je postao prva filmska zvezda u svetu. Vrećaste pantalone, smešan cilindar i velike cipele – obeležile su istoriju filmske industrije.

Narednih godina snima 20 filmova i prvi put se u njima pojavljuje Edna Parvins, koja će narednih osam godina biti Čaplinova stalna partnerka u filmovima.

Godine 1931. snima prvi film sa muzikom i zvučnim efektima. Narednih godina komponuje muziku za mnoge stare, neme filmove.

Filmove koje je snimio posle 1945. godine karakteriše satira na mnoge političke teme. Ismevao je Adolfa Hitlera, Musolinija, ali i mnoge američke političare. Zbog toga mu je tokom pedesetih godina bio zabranjen povratak iz Evrope u Ameriku.

Godine 1975, kraljica Britanije, Elizabeta Druga, daje mu, kao jednom od najzaslužnijih građana zemlje, čin viteza.

Umro je 25. decembra 1977. godine u Švajcarskoj, gde je proveo poslednjih 20 godina života.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here