Home Bajke i priče AFRIČKA PRIČA O MAČKI

AFRIČKA PRIČA O MAČKI

60
0

Živela jedna mačka. Dugo je ona razmišlјala ko je najjači na svetu. I tako zaklјuči da nema toga na svetu ko bi po snazi nadmašio lava. Pođe lavu i sprijatelјi se sa njim. Dugo potraja prijatelјstvo između lava i mačke. Ali jedanput iziđoše prijatelјi da se prošetaju i uz put sretoše slonove. Slonovi, videvši lava, stadoše ga pratiti u stopu. Uhvatiše lava i rastrgoše  ga.
Kada mačka vide sve to, začudi se i pomisli:
„Ja mišlјah da je lav najjači, a slon ga pobedi!”
I pođe mačka da traži slona, i kada ga nađe reče:
– Hoću da se sprijatelјim sa tobom.
– Dobro – odgovori slon.
I tako oni počeše da žive zajedno. Prođe neko vreme, kad jedanput, šetajući po šumi sretoše lovca. Lovac nanišani na slona i opali samo jedanput, a slon pade i uginu.
– Hoću da pođem sa tobom. Lovac, videvši da je to mačka, odgovori:
– Dobro, hajde sa mnom mojoj kući.
Kada stigoše kući, mačka spazi lovčevu ženu. Ova pritrča lovcu i uze od njega pušku, metke i barut. Mačka se u svojoj gluposti začudi i pomisli:
„Istina, ona je najjača od svih, ona ote oružje lovcu, a lovac ne reče ni reči, nego sede da se odmara. Ja treba da idem za njom!“
I mačka pođe za lovčevom ženom u kuću, u kuhinju i sede kraj žene, dok je ova pripremala ručak. Mačka se tako naviknu da sedi u kuhinji, te žena natera mačku da lovi miševe i čuva od njih jelo.
I tako do dana današnjeg mačka ne napušta kuhinju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here